Foto: AP

kao na filmu

ŠANER ISPISAO ISTORIJU KOŠARKE: Pre deset godina prodavao je kradene torbice, a danas ima najunosniji ugovor VIDEO

Janis Adetokumbo je potpisao produženje ugovora sa Milvokijem na pet godina po kom će zaraditi 228,2 miliona dolara, što je najveći ugovor u istoriji NBA košarkaške lige.

Košarka

Nedavno je napunio 26 godina i dvostruki je MVP NBA lige i ima unosni sponzorski ugovor. A pre nepunih deset godina prodavao je krivotvorene torbice po ulicama Atine i delio patike sa braćom jer nije bilo dovoljno novca da svaki od njih petorice ima svoj par.

Američki mediji bili su uvereni da, kao i mnoge američke zvezde, želi da ode u veći grad, veće tržište poput Kalifornije. Ali nakon takvog detinjstva, njemu je neatraktivni Milvoki obećana zemlja.

Njegov put podseća na scenario Diznijevih priča. Sve je počelo u Nigeriji, odakle su njegovi roditelji Čarls i Veronika emigrirali u Atinu. Stigli su u Grčku bez papira, radili prekovremeno kako bi nahranli decu, koja su i sama počela da rade kada su se za to stvorili uslovi.

Tako su Janis i braća po ulicama Atine prodavali plagijate torbica i naočara da bi bilo novca za hranu i obuću.

"Bilo je teško, ali nije bilo strašno. Radili smo kako bi imali za hranu", rekao je svojevremeno Janis.

"Ne bih menjao taj deo života jer on me pretvorio u ovo što sam danas."

I dva njegova brata danas su u NBA ligi, iako ne sa statusom zvezde. S njima je u mladosti, osim ljubavi prema košarci, delio i tenisice, a danas je zaštitno lice jednog od globalnih lidera u proizvodnji sportske opreme.

U košarkaškom smislu za njega se jedva čulo u Evropi kad se približio NBA draft 2013. godine. Igrao je u drugoj grčkoj ligi i impresionirao neverovatnom dužinom nogu i ruku i fizičkim predispozicijama više nego veštinom. Zapazio ga je sportski direktor Saragose i želeo ga dovesti, ali Janis je posredstvo predsednika Toronto Raptorsa Masaija Ujirija dobio grčke papire koji su mu omogućili odlazak u Ameriku.

Izabrali su ga Baksi kao 15., a na početku je gotovo celu platu slao porodici pa nije imao ni za taksi te je svakog dana trčao od stana do dvorane za trening, sve dok se sedam meseci kasnije stariji saigrač nije ponudio da ga vozi.

Sedam godina napornog rada sada je naplatio sa 228,2 miliona dolara, više nego ijedan košarkaš u istoriji.