Foto: EPA / Filip Singer

PODRŠKA

PLENKOVIĆ PORUČIO: Hrvatska vlada će nastaviti da čuva svako radno mesto dokle god to bude potrebno

Hrvatska vlada će nastaviti da čuva svako radno mesto dokle god to bude potrebno, najavio je danas premijer Andrej Plenković i dodao da će vladina podrška za isplatu zarada u iznosu od 4.000 kuna biti nastavljena i nakon Nove godine.

Hrvatska

Plenković je u otvorenom delu sednice lade rekao i da je za narednu godinu obezbeđeno 1,2 milijarde kuna za aktivnu politiku zapošljavanja.

"Nastavićemo da čuvmo svako radno mesto dok god to bude potrebno da bismo krizu prebrodili zajedno i spremni i konkurentni dočekali završetak pandemije", rekao je Plenković.

Podrška od 4.000 kuna za očuvanje svakog radnog mesta biće nastavljena i tokom prva dva meseca naredne godine u delatnostima koje su pogođene zbog korona virusa i gde je trenutno onemogućen rad.

U te mere država će, rekao je premijer, investirati više od 500 milioa kuna, a sredstva su obezbeđena kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U dogovoru sa socijalnim partnerima vlada će ažurirati i meru skraćenog radnog vremena za sve koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu postići maksimalan angažman i efikasnost, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Država će, kazao je, tokom 2021. investirati više od 1,2 milijarde kuna u osnaživanje mera aktivne politike zapošljavanja koje će se odnositi na više od 25.000 građana.

Poseban naglasak pri tome će po njegovim rečima biti na obrazovanju radne snage.

Kurir.rs/Tanjug