PORAZNO

SMRTONOSNIJA OD RAKA? Od ove bolesti boluje oko 200.000 SRBA! Ceo jedan grad srednje veličine NESTANE zbog nje (KURIR TELEVIZIJA)

Život

Da je srčana slabost jedna od najučestalijih bolesti kod Srba govore i podaci da se od nje leči oko 200.000 ljudi.

Prema rečima porofesora doktora Dragana Simića, načelnika Odeljenja za aritmologiju i kliničku kardiologiju KCS, ovaj problem proteže se na svim kontinentima.

-Kad dobijete srčanu slabost to je jedna progresivna stvar, mi pokušavamo na sve načine da tu progresiju zaustavimo i usporimo i da tako produžimo život čovekui.

Srčana slabost je jedna vrlo teška dijagnoza. Samo tri karcinoma su opasnija od nje. Karcinom pluća, karcinom debelog creva i karcinom mokraćne bešike. To su tri stvari koje su opasnije.

- Mi imamo podatak da Srbija izgubi jedan grad godišnje od kardiovaskularnih bolesti. To je nama poznato i zato radimo sve te prevencije. Mi pokušavamo da edukujemo narod da više vodi računa o sebi.

- U kardiovaskularnim bolestima ima dosta genetike, postoje mladi ljudi koji dobiju problem da im se srčani mišić širi i slabi i mi ne znamo tačno razlog. Najčešće to mogu biti razni virusi, kao ovaj kovid. Vi dobijete banalnu virusnu infekciju, koju neadekvatno lečite, ne sprovedete mere lečenja i u jednom momentu taj virus napadne i srčani mišić.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs