Foto: RINA

sneg napravio haos

HAVARIJA I U IVANJICI I LJUBOVIJI: Nekoliko hiljada meštana planinskih sela od juče bez struje, alarmantno na Orovičkoj planini

Srbija

Na teritoriji opštine Ivanjica u višim planinskim područjima visina snežnog prekrivača dostigla je visinu od 30 centimetara, ali za sada su svi putni pravci prohodni i nema odsečenih sela.

Snežne padavine su za sada napravile problem u snabdevanju električnom energijom, a nekoliko hiljada meštana koji žive u selima Erčege, Bratljevo, Golisjka Reka, Raščići, Opaljenik, Kušići, Lisa, Bioča i Rečica od juče su bez struje.

foto: RINA

- Svake godine problem se ponavlja, sneg izaziva velike probleme u napajanju električnom energijom. Ne možemo da dozvolimo da naši građani u 21. veku sa prvim snegom budu bez struje. Lokalni pogon Elektrodistribucije nije kadar da reši ovaj problem i od jutros je šest ekipa stiglo u pomoć. Deset mesnih zajednica trenutno je bez električne energije, ali očekujemo da ovaj problem u najkraćem roku bude rešen, a zatim i da se trajno otkloni, da se ista situacija ne bi ponavljala svaki put kad padne sneg - izjavio je za RINU Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Sneg koji je juče i tokom noći padao na području opštine Ljubovija najviše problema zadao je meštanima Orovičke planine i sela Gornje Košlje koji su već dva dana bez električne energije.

foto: RINA

- Struje nemamo dva dana, to nije neobično u ovom kraju jer jedan dalekovod ide preko Orovičke planine,a drugi uz Tornik. Navikli smo na zimske uslove, a i da budem iskren, ekipe Elektrodistribucije uvek izađu na teren kako bi što pre otklonile kvar,a nadam se da su već negde na terenu. Tokom leta menjani su stubovi, ali dalekovod za selo Gornje Košlje nije kompletno remontovan - kaže meštanin Branko Kostić.

foto: RINA

Prvi od jutros na terenu je Zoran Rakić koji, uprkos, tek preležanoj koroni nije ostavio na cedilu ni preduzeće u kome radi ni meštane planinskih sela.

- Mi smo u ovim krajevima navikli na dosta surovije zime, tako da nam 30 cm snega koji se zadržao na putevima ne predstavlja problem. Mašina za čišćenje je zanovljena tako da se od jutros čiste svi pravci i održavaju prohodnim - kaže Zoran Rakić koji već godinama radi na održavanju puteva u ovom kraju.

foto: RINA

Uprkos koroni sa kojom se Zoran borio punih mesec dana, ne posustaje.

- Putevi moraju biti očišćeni, kada se zamoriš možeš da zastaneš, ali je najbitnije da svi putni pravci budu prohodni - kaže Zoran.

foto: RINA

Stoga i ne čudi što je omiljen među meštanima, a nema sumnje da je već na početku zimske sezone osvetlao obraz i JP Ljubovija u kome je zaposlen.

(Kurir.rs/RINA)