Foto: Antydayton

pravosuđe

SRBIN OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN U BIH: Branislavu Gavriloviću stavljaju na teret ubistvo Bošnjaka i Hrvata! (VIDEO)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog "Brne", koji se tereti za zločine počinjene nad bošnjačkim i hrvatskim žrtvama na području Ilidže i Hadžića 1992. i 1993. godine.

Bosna i Hercegovina
> 21:57h

Optuženi se tereti da je kao komandant vojne formacije "Brnetovi četnici" počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u sastavu Prve igmanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Blažuj.

Optuženi se tereti da je početkom decembra 1992. godine tokom napada na Otes, opština Ilidža, u kojem su učestvovali i pripadnici formacije 'Brnetovi četnici', naredio da se preda civilno stanovništvo koje se sklonilo u garažu ranjenog Harisa Merzića, koji je kao student medicine radio kao lekar u sanitetskom vozilu u Otesu, koji je izveden iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, podređeni pripadnik pomenute jedinice upucao “, navodi se u izjava Tužilaštva BiH.

Prema optužbi, optuženi se tereti za učešće u zlostavljanju zatvorenika na lokalitetu Golog Brdo na Igmanu u leto 1993. godine, kada je zarobljeno nekoliko pripadnika Armije BiH (ABiH), uključujući Srbe i Hrvate .

Prema izjavi, osumnjičeni je ubio jednog zatvorenika, dok su njegovi potčinjeni ubili dva zatvorenika po njegovom naređenju, a jednog zatvorenika odveli u pritvorsku ustanovu u Kuli nakon zlostavljanja.

Državno tužilaštvo tereti Gavrilovića za naređivanje i podsticanje na ubijanje civila, a kršenjem pravila međunarodnog prava protiv ratnih zarobljenika namerno je naneo teške fizičke i duševne bolove i patnje, a počinio i naredio ubistvo.

U junu 2013. godine, kao svedok odbrane Radovana Karadžića, Vojislav Šešelj nije porekao kontakte sa Vasilijem Vidovićem, Branislavom Gavrilovićem i Slavkom Aleksićem, vođama srpskih formacija oko Sarajeva, ali je tvrdio da su to meštani i njihove jedinice u sastavu VRS. . Takođe je rekao svo troje da "nema saznanja" da su počinili bilo kakva krivična dela, kako je izvestila Balkanska mreža istraživačkog izveštavanja (BIRN BiH).

Takođe na suđenju Ratku Mladiću, svedok Velimir Dunjić, bivši komandant Igmanske brigade VRS-a, porekao je u avgustu 2014. godine da je znao za bilo koji zločin koji su počinili pripadnici njegove brigade, „uključujući i grupu„ Šešeljeva “koju je predvodio Branislav Gavrilović zv. Brne ”.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje, a osumnjičeni Gavrilović, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, ima prebivalište u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.

Kurir.rs/Detektor.ba