Foto: Shuterstock

POSTOJE ČAK TRI LEGENDE

BUDVANSKU GIMNASTIČARKU ODNELO MORE: Čuvena skulptura je zapravo TRAGIČNA PRIČA koju malo ko zna (VIDEO)

ROlujno nevreme koje je pogodilo Budvu odnelo je bronzanu statuu Balerine, zaštitni znak tog grada.

Ostali sportovi
> 19:40h

Balerina je bila na steni ka plaži Mogren.

Član Saveta mesne zajednice Stari grad Luka Vučković kazao je u izjavi za podgoričke Vijesti da su obavestili Opštinu, kako bi nadležne službe odmah nakon što se more smiri, reagovali i pronašli statutu balerine.

Skulptura je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

Stanovnici Budve kažu da ne pamte da se ovako nešto dogodilo.

Leganda o "Balerini"

Skulptura plesačice je možda jedna od najpoznatijih i fotografisanih atrakcija ne samo primorskog grada Budve, već i cele Crne Gore. Lepa i elegantna bronza gimnastičarke, koja se nalazi na kamenu u stenama u blizini plaže Mogren i je simbol odanosti. Uprkos velikoj popularnosti, mali broj turista zna istoriju porekla ove skulpture. Među lokalnim stanovništvom postoje razne legende koje objašnjavaju pojavljivanje skulpture "Gimnastičarka iz Budve" u blizini Starog grada Budve i morske obale.

Postoji nekoliko verzija o poreklu ovog spomenika. Neko kaže da je ova skulptura poznate crnogorske gimnastičarke, koja je pala sa litice negde u ovim mestima. Ali ime gimnastičarke ne može niko reći.

foto: Shuterstock

Drugi meštani pominju tragičnu priču o mladom paru u ljubavi, koji, tokom kupanja napala ajkula. Devojka je uspela da izađe na obalu, ali mladić nije. Posle ove užasne tragedije, devojka je svako veče dolazila na plažu i čekala da njen voljeni izađe iz mora. Ali čudo nije dogodilo i devojka nije mogla da živi bez svoje ljubavi. Kada je ona poginula, na mestu tragedije, bila je podignuta ova skulptura u sećanju na čistu ljubav. Kažu, da u blizini plaže na steni, možete naći ploču sa natpisom: "U uvali iza stene, tokom kupanja sa prijateljima, 13.Jula, 1935. u 22. godini, izgubio život student elektrotehnike Stevan Tomašević, koji je postao žrtva morskog čudovišta" . Neki tvrde da je skulptura posvećena ćerke lokalnih bogatih supružnika koji su otišli ​​da plivaju u more ali nisu se vratili.

foto: Shuterstock

Ali postoji još jedna među lokalnim stanovništvom, prilično popularna, romantična i dirljiva legenda o poreklu ovog spomenika. Davno u Budvi živeo je mladi zaljubljeni par: devojka plesačica i mladić-mornar. Mornar je često išao u more, a mlada devojka je čekala svoju ljubav u gradu na obali. Tako je bio i poslednji put ... Mladić je otišao na dugo putovanje, a devojka je ostala u gradu. Svakog jutra je dolazila na ovu stenu: plesala je i gledala u daljinu, nadajući se da će se pojaviti brod sa njenim dragim. Prošle su godine, došli su mnogi brodovi i mornari, a dugo očekivani brod sa ljubavlju nikada se nije vratio u Budvu. Uprkos tome, dan za danom, mesecima za mesecom, ona je nastavila da čeka, opet i opet dolazila na obalu mora, i sa neiscrpnom nadom u očima gledala u daljinu, očekujući čudo. Uskoro je devojka umrla, ostala je verna njenom vereniku, a ova priča je postala savršen primer vernosti, istinske ljubavi i samožrtvovanja.

(Kurir sport)