Foto: Ambasada Jermenije

autorski tekst

AŠOT OVAKIMJAN, AMBASADOR REPUBLIKE JERMENIJE U SRBIJI: Napad Azerbejdžana i Turske na Arcah

Lični stav

Godina 2020. ući će u istoriju kao godina velikih stradanja i ozleda. To je bilo posebno izazovno za Jermeniju i Jermene širom sveta. Azerbejdžan je 27. septembra, uz direktno učešće Turske i stranih terorističkih boraca i plaćenika, započeo veliku vojnu ofanzivu protiv Arcaha (Nagorno Karabah) s jasnom genocidnom namerom.

Civilna naselja i stanovništvo na čitavoj teritoriji Arcaha bili su izloženi sistematskim napadima uz upotrebu kasetne municije, što je rezultiralo ljudskim žrtvama i uništavanjem. Azerbejdžan nastavlja nehumano postupanje s jermenskim ratnim zarobljenicima i civilima koji su držani kao taoci, teško mučeni i obezglavljeni dok su živi. Neposredna i bezuslovna razmena ratnih zarobljenika i talaca, kao i povratak tela ubijenih su neodložni.

Ratna propaganda i neprihvatljive izjave lidera Turske i Azerbejdžana upućene jermenskom narodu tokom nedavne parade u Bakuu izražavaju tursko-azerbejdžansku ekspanzionističku politiku, koja podriva regionalnu sigurnost i stabilnost i preti širenjem na susedne regione. Međunarodna zajednica mora iskoristiti sve moguće načine da primora Tursku da se uzdrži od bilo kakvih akcija koje bi mogle dalje eskalirati tenzije.

Principijelni stav jermenske strane je da se pravima i interesima Jermena iz Arcaha, pre svega, mora se baviti u okviru mirovnog procesa pod pokroviteljstvom kopredsedavajućih Minske grupe OEBS.

Jermenija naglašava potrebu uspostavljanja statusa Arcaha na osnovu prava naroda Arcaha na samoopredeljenje, deokupacije teritorija Arcaha pod azerbejdžanskom kontrolom, očuvanja verskog i kulturnog nasleđa. Pozivamo sve države, a posebno Srbiju, da jasno osude akcije Azerbejdžana usmerene na kršenje režima prekida vatre, sprovođenje politike etničkog čišćenja i okupaciju jermenskih naselja.