Foto: Profimedia

SAVET ZA DAME

KAKO DO PRELEPE KOSE?! Ovih 5 namirnica pune su vitamina i minerala! Vraćaju SJAJ, štite dlaku i nestaju OŠTEĆENJA

Žena

Proizvodi za njegu kose mogu vam pomoći da kosa izgleda fenomenalno, ali lepa kosa zapravo je posledica zdravog i negovanog korena.

Drugim rečima, zdravom ishranom možete dobiti kosu kakvu želite, stoga se više ne morate oslanjati na šampone i ostale proizvode za negu kose. U nastavku saznajte koje će namirnice postići najbolji efekt.

foto: Profimedia

Zeleno povrće

Za zdravu kosu potrebni su vam minerali i proteini, a zeleno povrće izvor je kvalitetnih amino-kiselina koje su dobre za cijeli organizam. Također, povrće je bogato i raznim mineralima te vitaminima A, C, E i K. Jednostavno dodajte malo sezonskog zelenog povrća vašim jelima i uživajte u njegovim blagodatima.

foto: Profimedia

Čija semenke

Zdrave masti ključne su ako želite da nahranite svoju kosu. Ove semenke nisu samo odličan izvor zdravih masti, već sadrže i omega-3 masne kiseline koje podtiču cirkulaciju, a to osigurava da svi nutrijenti stignu do korena vaše kose. Kao dodatak, čija sjemenke bogate su i antioksidansima koji štite vašu kosu od spoljašnjih uticaja i oštećenja.

foto: Shutterstock

Semenke bundeve

Ako želite bujnu, prekrasnu kosu potreban vam je vitamin B. Semenke bundeve prirodan su izvor biotina (B7) koji potiče rast snažnih i čvrstih vlasi te ubrzava rast vaše kose. Semenke bundeve sadrže i vitamin C koji pomaže u proizvodnji sebuma, prirodnog ulja koje hidratizira vašu kosu.

foto: Shutterstock

Polen

Možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane, a sadrži ogromne količine minerala, antioksidansa i vitamina B, dok je istovremeno odličan izvor proteina. Jednostavno ga dodajte u smuti ili šejk, no pazite da počnete s malim dozama kako biste se najpre uverili da niste alergični na ovaj sastojak.

Topla voda

Ključ lepe i sjajne kose je hidratacija. Voda pomaže očistiti vaše telo od štetnog otpada, a što je telo čistije nutrijentima je lakše da cirkulišu i stignu do korena vaše kose. Ako je moguće, držite se sobne temperature jer velika hladnoća može umanjiti sposobnost vašeg sistema za varenje da izvuče maksimum iz namirnica koje unosite.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/K.Đ/Finirecepti