Foto: Printscreen

tradicija

BADNJI DAN U CRNOJ GORI: SPC i CPC u odvojenim obredima na Cetinju, Krivokapić u Nikšiću, a ovako je bilo na Ranču (VIDEO)

Kao što su iz Mitropolije crnogorsko primorske najavili da će badnjake nalagati bez svečanosti i u prisustvu malog broja vernika, zbog epidemiološke situacije, tako su i uradili u Nikšiću, gde je nalaganju badnjaka prisustvovao predsednik Vlade, Zdravko Krivokapić.

Crna Gora

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije je u besedi, nakon što su badnjaci naloženi, kazao da je ove godine to urađeno skromno, ali da je Božić takav praznik "da nam i ne treba premnogo".

"Treba nam da proslavimo bogomladenca Hrista i njegov dolazak u ovaj svet, da mu se poklonimo kao Bogu i spasitelju našem, da mu prinesemo badnjake, slamu i našu ljubav, zato što je Gospod primio našu skromnost. Nije tražio carske palate niti velike skupove, nego je u najvećoj skromnosti došao u ovaj svet da nas uzdigne u slavu i radost i večno carstvo", kazao je episkop Joanikije.

Slično je bilo i u drugim mestima širom Crne Gore. Petnaesti put po redu, badnjaci su nalagani kod crkve Sretenja Gospodnjeg na Ranču.

foto: Privatna Arhiva

Tačno u podne badnjake su nalagali Darko, Milan i Krsto, svi iz Ranča.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su meštani Ranča.

foto: Privatna Arhiva

Sa druge strane, vernici i pristalice Crnogorske pravoslavne crkve naložili su badnjake na cetinjskom trgu.

Oni su uglavnom nosili crnogorska obeležja, crnogorske zastave i grbove. Sa bine koja je bila postavljena na trgu puštene su crnogorske patriotske pesme.

Ispred Cetinjskog manastira bilo je vernika Srpske pravoslavne crkve koji su se razišli nakon loženja badnjaka.

foto: Printscreen/Vijesti.me

Vladika Kiril čestitao je Badnje veče i Božić okupljenim vernicima. Poručio je da Crkva ne deli ljude po nacionalnostima, već da se pokajanjima sjedine u novu zajednicu.

Oko manastira je bila postavljena metalna ograda a u blizini je bilo i nekoliko policijskih auta.

Krivokapić: Neka Božić donesu novi početak i preporod Crne Gore

U ime 42. sastava Vlade Crne Gore i u svoje lično ime, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori čestitam Božić, dan rođenja Hristovog i veliki hrišćanski praznik, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

“Radost Božića je radost svih nas i moje iskrene želje su da mir caruje našim srcima, domovima i celom Crnom Gorom”, istakao je on.

Prema njegodim rečima, Božić okuplja porodicu, kumove, prijatelje i sve ljude dobre volje, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

“U vremenu zdravstvene i ekonomske krize, mir, sloga i jednistvo, uz puno poštovanje i uvažavanje svih različitosti koje krase Crnu Goru, jedini su put ka boljitku. Nek nam Božić i novo leto Gospodnje donesu novi početak i preporod Crne Gore. Mir Božiji, Hristos se rodi”, poručio je Krivokapić.

Kurir.rs/Tanjug/PV informer/CDM/Vijesti