Foto: Profimedia/Stringer/Sputnik, EPA, Profimedia /Essdras M. Suarez/ZUMA Wire, AP/Jose Luis Magana

upad u kapitol

HAOTIČNI PRIZORI IZ VAŠINGTONA KOJI SU ZAPREPASTILI SVET: Rulja jurišala na Kongres, policija potegla oružje, kongresmeni na podu

Pristalice američkog predsednik Donalda Trampa upale su juče u zgradu Kongresa. Tom prilikom su se sukobili sa policijom, a svetski mediji prenose da su očigledno imali nameru da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na američkim predsendičkim izborima. Dramatične scene iz Vašingtona obišle su svet.

Planeta
> 18:34h

Upad je usledio nakon što je Tramp pozvao gomilu pristalica da marširaju na Kapitol i ponište njegov izborni poraz u novembru.

U tom momentu je u toku bila sednica oba doma američkog Kongresa, Senata i Predstavničkog doma, na kojoj je trebalo da budu potvrđeni glasovi Elektorskog koledža i pobeda demokrate Bajdena.

foto: EPA

Masa je uspela da probije policijske barikade i krenula je da juriša na Kapitol. Demonstranti su preplavili zgradu Kapitola, pa je obezbeđenje moralo da je zaključa. Svetski mediji prenose da su novinari i poslanici odmah evakuisani.

Četiri osobe su umrle, među kojima je i jedna žena koja je upucana nakon što je rulja upala u zgradu. Troje je umrlo usled "hitnog zdravstvenog stanja", rekao je šef vašingtonske policije.

foto: AP/Jose Luis Magana

Muškarac star 24 godine teško je povređen kada je pao sa skele postavljene na zgradi Kongresa SAD u Vašingtonu. On jpokušao da se popne na skelu visoku devet metara na zapadnoj strani zgrade Kongrese, preneo je CNN.

foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Policija je ispalila suzavac i evakuisala nekoliko okolnih zgrada.

Članovima Kongresa naloženo je da uzmu maske za gas ispod sedišta i da se pripreme da ih stave, prenosi Blic. Takođe, policajci na ulazu u salu Predstavničkog doma su potegli pištolje dok je masa pokušavala da uđe, a zatim su naložili prisutnima da zbog bezbednosti legnu na pod.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

U neredima je povređeno 14 policajaca. Kako bi se situacija smirila, a neredi razbili morala je da reaguje i Nacionalna garda.

Kurir.rs/CNN

Foto: Profimedia/Stringer/Sputnik