DA LI ĆE APLICIRATI ZA ČLANSTVO U UNESCO?

BERIŠA I PAJIĆ U USIJANJU DANA: Od izbora prištinske vlasti zavisi da li će kršiti Vašingtonski sporazum (KURIR TELEVIZIJA)

Politika
> 21:20h

Tzv. Kosovo nije primljeno u UNESCO 2015. godine, jer nije dobilo dvotrećinsku većinu glasova. Prošle godine u Vašingtonu predstavnici Prištine potpisali su sporazum u kome u Tački 15 piše da se obavezuju na primenu jednogodišnjeg moratorijuma na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Da li bi u ovom trenutku bilo iznenađenje da Priština ipak aplicira za ulazak u UNESCO?

Na tu temu govori su gosti Usijanja dana: Demo Beriša, predsednik matice Albanaca u Srbiji, i Milisav Pajić, bivši ambasador i višegodišnji načelnik Uprave za Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova.

foto: Kurir

"Počele su predizborne aktivnosti na Kosovu. Vjosa Osmani, radi čuvanja svoje političke funkcije, potencira pitanja koja su bolna za politički vrh Kosova. Moramo imati na umu da je potpis predsednika Trampa garant Vašingtonskog sporazuma, pa ne vidim prostora da se taj ugovor krši", kaže Beriša.

"Ako Kurtijevo Samoopredeljenje dobije izbore, može da potegne pitanje da li je prethodna vlast imala pravo da bilo šta potpisuje. O tome kako će se opredeljivati nova vlada u Prištini, zavisi od ishoda izbora. Veliko je pitanje da li će nova američka administracija imati vremena da se bavi ovom temom. Kurti inače ima dobre odnose sa Merkel, pa je neizvesno da li će slušati glas Amerike ili Nemačke. Mnogo toga je neizvesno", poručuje Pajić.

foto: Kurir

"Ne očekujem da će Kurti formirati vladu, jer mu sudska presuda ističe u septembru, zbog čega ne može da se kandiduje. Videćemo da li će poštovati Ustav", nastavio je Beriša.

"Neke analize tvrde da će Kurti imati više od 50 odsto na izborima. Neće tu biti iznenađenja, neće se formirati jednopartijska vlada, već će se praviti koalicija", rekao je Pajić i nastavio:

"Tri su važna faktora: prvi je Rama, drugi kako će se postaviti američka administracija i treći Nemačka. Ukoliko Tačijeva i Kurtijeva partija formiraju koaliciju, verujem da će opstruisati Vašingtonski sporazum".

"Ne očekujem da će se išta dogoditi na relaciji Priština - Beograd ove godine", poručio je Beriša.

foto: Kurir

"Prištinskoj vladi će biti potrebno nekoliko meseci da se formira, a važno je i koliko će Merkelova biti na vlasti. Zbog zauzetosti Amerike unutrašnjim problemima, mogla bi Nemačka da se postavi kao sila koja će se uključiti u rešavanje ovdašnjih problema", podvukao je Pajić.

"Pitanje je kako će se ponašati Srpska lista i manjine", podseća Beriša i dodaje:

"Ne očekujem ništa pre 1. septembra, jer neće imati ko da pregovara sa Beogradom".

(Kurir.rs)