Foto: Profimedia

Velikim brojem glasova

RUSKI SPORTISTI PREDLAŽU KAĆUŠU ZA PRIVREMENU HIMNU: Ovako je Putin odsvirao čuvenu pesmu pod kojom bi Rusi osvajali medalje VIDEO

Ostali sportovi

Velikim brojem glasova sportisti Rusije predložili su da pesma "Kaćuša" bude privremena himna na međunarodnim sportskim priredbama u naredne dve godine.

Važeća državna ruska himna zabranjena je od strane Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lozani, jer je ruskim sportistima zabranjeno takmičenje pod državnim imenom, zastavom i himnom do 2022. godine zbog doping skandala.

Presudom je prepolovljena prvobitna kazna ruskim sportistima, pa će oni bez državnih obeležja nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju, Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, Mundijalu u Kataru 2022. godine, kao i nizu drugih velikih takmičenja.

"Bilo je mnogo mogućnosti za novu himnu, čak i neke moderne stvari. Ali mi smo se velikim brojem glasova odlučili za "Kaćušu"", izjavila je ruska predstavnica u mačevanju Sofija Velikaja, koja predsedavajuća komiteta za sport.

"Kaćuša" je proslavljena pesma iz Drugog svetskog rata, ili Velikog otadžbinskog rata, kako ga Rusi zovu. U pesmi se opisuje kako devojka čezne za svojim voljenim koji je u vojsci. Muziku je 1938. godine komponovao Matvej Vlanter, dok je reči napisao Mihail Isakovski. Kaćuša, je inače deminutiv nadimka imena Jekatarina. U ruskom jeziku pored nadimka mnoga imena imaju i svoje predstavnike u deminutivu. Tako je u slučaju Jekatarine nadimak Kaća (Katja), a deminutiv Kaćuša.

Po ovoj pesmi imena su dobili višecevni raketni lanseri BM-8, BM-13 i BM-31 koji su korišćeni od strane Crvene armije tokom Drugog svetskog rata.

Kurir sport