Foto: J.S./Ilustracija

Zavoda za javno zdravlje Kraljevo

VODA U KRALJEVU ISPRAVNA ZA PIĆE: Nema razloga za brigu zbog industrijskog otpada koji se iz Trepče izlio u Ibar

Srbija

I pored činjenice da se industrijski otpad iz "Trepče" na Kosovu i Metohiji u nedelju popodne izlio u reku Ibar, voda za piće u Kraljevu je ispravna, a preduzete su sve preventivne mere kako građani ne bi imali razloga za brigu.

- Analize se preventivno rade već od jutros na veći broj parametara nego što je uobičajeno, tako da su naši građani bezbedni. To znači da Kraljevčani u ovom trenutku piju zdravstveno ispravnu i bezbednu vodu, kaže dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Prema rečima Aleksandra Protića, v.d. direktora kraljevačkog "Vodovoda", preventivno su isključeni bunari B3 i B6 u Konarevskom i Žičkom polju, i uz redovne analize vode, dat je nalog da se radi i proširena analiza koja podrazumeva i analizu prisustva teških metala u pijaćoj vodi.

- Radnici koji rade na izvorištima, umesto na svaka dva do tri sata, radiće kontrolu vode na svakih sat vremena, dodaje Protić.

Industrijski otpad koji se izlio iz Trepče sadrži ostatke rude koja se eksploatiše, kiseline, soli, cijanida i drugih hemikalija.

U Štabu za vanredne situacije grada Kraljeva očekuju da će u Kraljevo otrovi iz jalovišta moći da se eventualno detektuju u subotu, kada se očekuje dolazak tog poplavnog talasa.

(Kurir / J.S.)