Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

bruka

FRANCUSKI FIGARO Misteriozna grupa zapalila 5G predajnik i poslala upozorenje: Ovo je operacija za buku vetra i pevanje ptica!

Protivnici 5G tehnologije zapalili su opremu mobilnog operatera Orange na području Limogesa u Francuskoj, lišavajući tamošnje stanovnike mobilne komunikacije, televizije i radija, izvestili su lokalni mediji.

Planeta

Poznate lokalne novine Figaro, na primer, pišu da su nepoznate osobe 11. januara zapalile 23-metarski antenski toranj. Nekoliko vatrogasnih jedinica je ugasilo požar, ali kao rezultat toga milion i po ljudi ostalo je bez komunikacije, a nekoliko hiljada pretplatnika još uvek nema pristup televiziji i radiju.

Nakon incidenta, lokalni list Populer du Center primio je pismo grupe "Odbor za eliminaciju 5G-a". Preuzeli su odgovornost za podmetanje požara i rekli da 5G vide kao pretnju i boriće se protiv nje na sve moguće načine.

Likvidacija antenskog tornja nazvana je "Operacija za buku vetra i pevanje ptica".

Francuska je, inače, među zemljama, koje nisu potpuno zabranile pristup 5G tehnologijski kineskom divu Huaveiju.

"Nećemo zabraniti Huaveiju ulaganje u 5G mreže, ali ćemo zaštititi svoje interese na polju nacionalne sigurnosti", rekao je ministar financija Bruno Le Mer sredinom prošle godine za France Info.

Odluka Francuske suprotna je odluci Ujedinjenog Kraljevstva, koje je nedelju dana ranije objavilo da Huavej neće smeti da učestvuje u razvoju britanske 5G mreže. Telekomunikacijski operateri od početka ove godine ne smeju kupovati novu opremu od Huaveija, a do kraja 2026. morat će ukloniti postojeću opremu.

Nekoliko dana kasnije, prvi čovjek nemačke Savezne agencije za mreže Johen Homan upozorio je na prerano isključivanje Huaveija iz ažuriranja mobilnih mreža. Kako je rekao za Frankfurter Algemaine Cajtung, Nemačka je postavila sve potrebne bezbedonosne uslove za učestvovanje kompanija. Trebali bi smo samo oceniti udovoljava li Huaweivej tim uslovima ili ne.

Godine 2020. mnogi su povjerovali u teorije zavjere koji povezuju 5G tehnologiju i izbijanje koronavirusa. U Velikoj Britaniji su teoretičari zavere počeli paliti opremu 5G širom zemlje. Ukupno je pogođeno više od 20 tornjeva različitih mobilnih operatera širom ostrva - potvrđeni su slučajevi u Birmingemu i Liverpulu, a društvene mreže pišu i o Mančesteru, Votfordu i Ramfordu. Istovremeno, nisu svi tornjevi pripadali 5G mreži - neki su pružali 3G i 4G komunikaciju.

Kurir.rs/Seebiz