Foto: Kurir/T. Ilić

DOBRO DELO

NA SAVINDAN U LOZNICI: U Suncu podeljeno 240 paketića (FOTO)

Srbija

Grad Loznica će povodom Savindana, školske slave, podeliti deci oko 240 paketića, kazao je Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, prilikom današnje posete Dnevnom boravku "Sunce" za decu, omladinu i odrasle sa smetnjama u razvoju.

Slaviti Svetoga Savu znači biti na Savinom putu, a to znači raditi i graditi, činiti dobro svom narodu, gradu i državi, rekao je on dodajući da Grad Loznica čineći ‘’jedno malo dobro delo’’ pokazuje da nije zaboravio na decu iz najosetljivije i najranjivije grupe građana. Paketiće je osim 17 korisnika ‘’Sunca’’, dobilo oko 80 dece iz hraniteljskih porodica, iz Saveza slepih, kao i deca ratnih vojnih i mirnodopskih vojnih invalida. Savindan je ove godine u lozničkim školama obeležen u skladu sa epidemiološkom situacijom, a ovdašnjim prosvetarima i učenicima čestitku je uputio gradonačelnik Vidoje Petrović, jedan od nosilaca Svetosavskog ordena Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

foto: Kurir/T. Ilić

- U ličnosti Svetoga Save, valjanog državnika, vrednog zakonodavca, najvećeg prosvetitelja i hrišćanskog filozofa, možemo sagledati snažnu misiju svetosavlja. Ona je stalna inspiracija svake epohe, obasjava naše vreme i mesto Loznice u savremenom dobu. Pružajući svaki vid podrške učenicima, njihovim roditeljima i prosvetnim radnicima osnovnih i srednjih škola, deci najmlađih uzrasta u novim obdaništima na teritoriji Loznice, uz podršku države i vlade, već godinama dajemo podsticaje novim ‘’ambasadorima“ znanja iz zavičaja velikana. Na temeljima tradicije nastavili smo da osavremenjavamo izvođenje nastave kroz opremanje učionica i kabineta. Obezbedili smo i druge podsticaje našim đacima kroz bolju upisnu politiku u srednjim školama kojom su, novim i kreativnim zanimanjima, obuhvaćena i deca sa posebnim potrebama. Pružamo podršku za besplatan prevoz, nabavku udžbenika, ishranu, školska takmičenja. Ovo je godina u kojoj će biti obeleženo više jubileja kao što je vek i po lozničke Gimnazije ‘’Vuk Karadžić‘’. Pred nama je godina novih investicija u naučni podmladak grada, kao što je izgradnja Inovacionog centra, gde će učenici usvajati nova znanja i veštine, sledeći put našeg najvećeg prosvetitelja – Svetog Save – poručio je danas Petrović.

foto: Kurir/T. Ilić

Inače, u lozničkom kraju ime Svetoga Save nose jedna osnovna i jedna srednja škola.

Kurir.rs/T.I.