Foto: Youtube Printscreen

pandemija

NAUČNICI POTVRDILI DA SU SLEPI MIŠEVI POVEZANI SA KORONOM: U ovoj azijskoj zemlji kod životinja pronađeno podudaranje od 92 odsto

Naučnici u Kambodži pronašli su sojeve koronavirusa čiji je nukleotidni identitet 92,6 odsto sličan SARS-CoV-2 u uzorcima potkovičastih slepih miševa prikupljenih još 2010. godine, navodi se u pretprintu studije na portalu medicinskih istraživanja BioRkiv.

Planeta
> 15:52h

Slepi miševi se generalno smatraju glavnim prirodnim rezervoarom SARS koronavirusa. Postoje uzorci arhiva, prikupljeni godinama. Do danas je najbliže podudaranje sa novim koronavirusom pronađeno u uzorcima slepih miševa iz jugoistočne kineske provincije Junan, koji su bili 96,2 odsto identični SARS-CoV-2.

Kada je izbio COVID-19, naučnici su istražili 430 arhiviranih uzoraka prikupljenih iz šest porodica slepih miševa i dve porodice predatora. Pet uzoraka je sadržalo betakoronaviruse (betaCoV), a dva od njih su tada bila pozitivna na RT-kPCR testu koji otkriva RNK-zavisnu RNK polimerazu virusa podroda sarbekovirus.

Oba ova uzorka su prikupljena od slepih miševa u severoistočnoj kambodžanskoj provinciji Stung Treng, prema istraživačima.

Naučnici su dva uzorka RNK podvrgli metagenomskom sekvenciranju i otkrili da je genom oba 92,6 odsto identičan SARS-CoV-2.

Činjenica da su virusi otkriveni kod slepih miševa izvan Kine mogla bi ukazati na veću geografiju porekla COVID-19 nego što se ranije mislilo, zaključilo je istraživanje, zaključujući da bi potraga za poreklom trebalo da se proširi čitavom jugoistočnom Azijom.

Kurir.rs/Sputnjik