Foto: Printscreen

SkandalČina

UNIVERZITET U BEOGRADU POTVRDIO: Danica Popović je definitivno plagijatorka! Rad pokojnog kolege potpisala kao svoj

Odbor za profesionalnu etiku odbio je žalbu profesorke Ekonomskog fakulteta, čime je dat konačni sud da je ona rad pokojnog kolege potpisala kao svoj

Društvo
> 10:14h

Univerzitet u Beogradu potvrdio je u petak da je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović plagijatorka, tj. da je pokrala prevod svog pokojnog kolege, profesora Stojana Babića, iz udžbenika "Međunarodna ekonomija" i potpisala ga kao svoj rad, a o čemu je Kurir pisao u seriji tekstova. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na poslednjoj sednici je doneo odluku da odbaci žalbu profesorke Popović, saznaje Kurir. Odbor je potvrdio odluku o plagijatu, koju je prethodno donelo Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta u Beogradu. O sankciji koja čeka Popovićevu odlučiće dekan Ekonomskog fakulteta.

- Po svemu sudeći, biće izbačena sa predmeta Međunarodna ekonomija, a pokojni profesor Babić će biti vraćen na spisak prevodilaca udžbenika. Opcija je i da dekan naloži Popovićevoj da polovinu honorara, koji je ukupno bio 1.440.000 dinara, uplati porodici pokojnog prof. Babića - kaže izvor Kurira.

foto: Screenshot

Aleksandar Jakšić, podnosilac zahteva za utvrđivanje plagijata Danice Popović, kaže za Kurir da je poslednja potvrda o plagijatu najveći poraz "lažne i samoproklamovane elite u Srbiji - nemoralnih akademika i univerzitetskih profesora".

- Oni su prvo pokušali da zataškaju navedeni proces, a kada im to nije uspelo, onda su uz podršku tzv. slobodnih medija više od godinu dana vodili sramnu kampanju protiv mene, u kojoj su pokušali da potpuno čist akademski proces predstave kao progon politički nepodobnih, moralnih i nezavisnih intelektualaca.

U tome su imali otvorenu i javnu podršku minornih političkih organizacija i samoprozvanih političkih lidera. Potvrda plagijata je potvrda njihove nemoralnosti, površnosti i nedoslednosti. Zbog takvih nisam želeo da uložim žalbu Univerzitetu u Beogradu, iako sam znao da bi moja žalba značila momentalni otkaz Danici Popović - navodi Jakšić i dodaje da će studenti imati priliku da iz iskustva dokazanog plagijatora uče kako se ne treba ponašati, a da je ovaj plagijat odraz u ogledalu svih ljudi koji su je podržali.

Kurir.rs/S. S.