Foto: Printscreen Aftonbladet TV

opasno

SKANDINAVSKI DIVLJI ZAPAD: Švedska prestonica beleži šokantan rast oružanih obračuna! Policija nemoćna (VIDEO)

Švedska je prošle godine zabiležila porast nasilja povezanog sa oružjem, prema novim podacima koje je vlada objavila usred optužbi da su vlasti zatvorile oči pred rastućim kriminalom u zemlji.

Planeta
> 16:56h

Ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg otkrio je u ponedeljak da je 47 ljudi ubijeno i 117 povređeno u 366 incidenata u 2020. godini, beležeći 10-postotni porast nasilja sa oružjem u poređenju sa 2019. godinom.

Damberg je primetio da je u skoro polovini pucnjava registrovanih prošle godine neko povređen ili ubijen. „Nećemo prihvatiti niti se navići na tako visok nivo nasilja“, rekao je.

Situacija u Malmeu, gradu sa velikom migrantskom populacijom koji se borio sa nasiljem bandi, poboljšala se, dok kriminal raste u Stokholmu, istakao je ministar unutrašnjih poslova. Prema Dambergu, švedska prestonica zabeležila je zapanjujući porast od 79 odsto u pucnjavi 2020. godine.

Većina nasilnih incidenata dogodila se u 60 predgrađa širom zemlje koje je policija identifikovala kao „ranjiva“ područja. Damberg je rekao da iako 5,4 odsto švedskog stanovništva živi u takvim kvartovima, oni čine više od polovine fatalnih pucnjava u državi.

Međutim, izrazio je nadu da će 2021. biti godina "preokreta" koja će dovesti do drastičnog poboljšanja sigurnosti Vlada je izbacila plan za povećanje broja policijskih regruta u zemlji, s ciljem da ima još 10.000 policajaca u 2024. godini u poređenju sa podacima iz 2016. godine.

Nekoliko sati nakon što je Damberg otkrio porast nasilja, u incidentu u Helsingborgu, primorskom gradu na jugu Švedske, najmanje pet osoba je povređeno, a tri osobe su hospitalizovane. Svih pet žrtava zadobilo je ubodne ili rane nožem, ali jedna od njih je možda i pucala, navodi policija.

Švedska se poslednjih godina bori da zauzda rastuće nasilje bandi, a vesti ističu žrtve koje su uhvaćene u unakrsnoj vatri zavađenih kriminalaca.

U avgustu je zalutali metak ubio 12-godišnju devojčicu u pucnjavi koja se dogodila južno od Stokholma.

Godine 2019. Švedska je osnovala specijalnu radnu grupu za suzbijanje nasilja bandi u zemlji i dodelila policajcima dodatna ovlašćenja za nadzor.

Kritičari su vladu optužili da ignoriše ulogu migranata u porastu kriminala bandi, a zvaničnici često ukazuju na siromaštvo i nezaposlenost kao na osnovne uzroke nasilja.

Švedska nije sama zabeležila zabrinjavajući porast pucnjave. Studija koju je nedavno objavila Nacionalna komisija COVID-19 i krivičnog pravosuđa (NCCCJ) otkrila je da su stope ubistava u skoro tri desetine američkih gradova porasle u 2020. godini, zabeleživši rast od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kurir.rs/RT