Foto: EPA, AP

Specijalni sud

BIVŠI ŠEF DB-A RADOMIR MARKOVIĆ IZNEO ODBRANU: Ćuruvija je radio za DB!

Crna Hronika
> 16:16h

Radomir Marković, nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti, izjavio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu da nisu tačni navodi optužnice koja ga tereti da je po nalogu visokog funkcionera iz tadašnje vlasti organizovao da 11. aprila 1999. u Beogradu bude ubijen Slavko Ćuruvija. Iznoseći odbranu u ponovljenom postupku za ubistvo novinara, on je naveo da nisu tačni ni navodi optužnice da je hteo da zaštiti vlast Slobodana Miloševića koja je bila ugrožena Ćuruvijinim pisanjem, navodeći da njegova dužnost nije bila da štiti vlast Slobodana Miloševića, već "državni i nacionalni interes Srbije".

- Insistira se da je ubijen novinar, glavni i odgovorni urednik, a da vas podsetim da u to vreme njegove novine šest meseci uopšte nisu izlazile, ali da vas podsetim i da je Slavko Ćuruvija u jednom trenutku bio i radnik RDB i naš kolega. Ubijen je pre svega čovek, ako nas osudite, neće se otkriti ko ga je ubio, jer mi to nismo učinili - rekao je Marković.

Navode optužnice juče je negirao i Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB, objašnjavajući da je tačno da je Ćuruvija pred ubistvo bio na merama službe, ali da je razlog za to bio novac koji je Ćuruvija na ruke primio od institucije iz inostranstva.

(Kurir.rs/J. S./foto Printscreen)