Foto: Facebook Printscreen, HTV

bizarno! svi se smeju

BIZARNO, GORE MREŽE! CELA HRVATSKA SE SMEJE: HRT u Dnevniku emitovao prilog o Tei iz Srbije koja je za 3 godine naučila hrvatski?!

Društvo
> 13:00h

ZAGREB - Hrvatski javni servis HTV je u centralnom Dnevniku emitovao prilog o devojčici Tei Lončar (17), koja je, kako je predstavljeno, uspela da za tri godine srpski jezik zameni hrvatskim.

- Naučiti jezik u samo tri godine tako dobro da možete ići na takmičenja, uspeh je i za vrsne jezikoslovce. A postigla je to sedamnaestogodišnja Tea Lončar iz Karina koja je maternji srpski zamenila maternjim hrvatskim, nakon što se porodica vratila iz Srbije, rečeno je u prilogu.

- Tea je predstavljena kao najbolja učenica srednje škole u Obrovcu, a novinar Edi Škovrlj je rekao da HTV ekipa dugo nije strepela na snimanju kao pred sedamnaestogodišnjakinjom...".

- Pred Teom smo dobro pazili šta i kako govorimo, jer analizirala je svaku našu reč, rekao je novinar.

Hrvatski portal Index je prilog HTV nazvao bizarnim i, kako se navodi, "još jednim terorisanjem građana Hrvatske jezičkim purizmom koji je uvela vlast Franje Tuđmana i zbog kojeg Hrvati stalno žive u strahu da ne bi nešto pogrešno rekli, naročito da ne bi upotrebili neki 'srbizam'.

Tea Lončar je iz Kruševca i pre tri godine njena porodica vratila se u Hrvatsku od kada ona učestvuje na županijskim takmičenjima iz hrvatskog jezika.

- To je fascinantno kako je ona uspela da savlada hrvatski jezik. Sad ide i na takmičenje", rekla je u prilogu HTV Teina razredna Ivana Šegarić.

Index piše da je u svakom slučaju fascinantno što je HTV objavio ovakav prilog, a zabavno je, kažu, to što se u prilogu koji se bavi temom jezika pokazuje neznanje o razlici između jezika i dijalekta pa se tako "kruševački dijalekt predstavlja kao srpski jezik".

"Tei Lončar naravno želimo uspeh na takmičenjima iz hrvatskog jezika, naveo je portal.

(Kurir.rs/Tanjug)