Foto: Eric D ricochet69 / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalni direktor

TELENOR: Kategorički odbacujemo da podrivamo medijske slobode u Srbiji

Društvo

Generalni direktor Telenora uputio je Udruženju novinara Srbije (UNS) pismo u kojem izražava zabrinutost zbog "nepravednih i suštinski neistinitih optužbi" medijskih kuća N1 i Nova S u kojoj te kuće tvrde da je Telenor, sklapajući legalni sporazum o iznajmljivanju infrastrukture Telekoma, ugrozio medijske slobode u Srbiji.

"Mi kategorički odbacujemo sve optužbe da smo podrivali medijske slobode u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji i odlučni smo da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš ugled od neosnovanih optužbi" navodi se u pismu koje je generalni direktor Telenora Majk Mišel uputio predsedniku UNS-a Vladimiru Radomiroviću i generalnom sekretaru Ninu Brajoviću.

U pismu se dalje navodi da su od 25. januara do 1. februara ove godine, srpski kanali N1 i Nova S emitovali 34 priloga o ovoj temi, a da nijednom predstavnici Telenora Srbije nisu bili pozvani da učestvuju u programu i pokušaju da utiču na pristrasne priloge sa namernom tendencijom da se optuži Telenor.

"Posle devet dana, ti mediji su objavili pismo naših vlasnika što je bio prvi put da se sa naše strane čuju sveobuhvatni argumenti. Da li je to objektivno, uravnoteženo i dobro novinarstvo? Da budete napadani osam dana da bi tek devetog dana konačno pustili vašu izjavu? Da budete optuženi kako napadate medijske slobode i ponašate se neprikladno od medija kao što je N1, koji je u potpunom vlasništvu Junajted grupe" pita se prvi čovek Telenora u Srbiji.

Koreni konflikta nisu napad na slobodu medija ili nelojalnu konkurenciju, već u jednostavnoj potrebi Junajted grupe da zaštiti sopstvenu dominantnu poziciju na tržištu kablovske televizije, ocenjuje Mišel i dodaje da je jasno da je Junajted grupa shvatila tako ozbiljno pretnju od nove konkurencije da se trudi da spreči mogućnost izbora potrošačima i zdravu konkurenciju.

SBB je zauzela sasvim pogrešan i opasan pristup da će ovaj legalan, komercijalni sporazum oštetiti slobodu medija u Srbiji, pretpostavljajući da bi Srbija preko Telekoma i iznajmljene Telekomove infrastrukture emitovala samo medijske sadržaje Telekoma. Telenor Srbija ima veoma ozbiljne namere da ponudi raznovrsniju uslugu od one koja postoji na sadašnjem tržištu i da klijentima ponudi raznovrsne sadržaje, uključujući i one koje dolaze od Junajted grupe, navodi se u pismu čelnika Telenora.

Mišel napominje da je Junajted grupa prvobitno odbila predlog Telenora da se pregovara, ali izražava nadu će biti spremni da dođu za sto i razgovaraju o postizanju dogovora od obostrane koristi, kako bi Telenor mogao da koristi i sadržaje N1.

"Ukoliko su i dalje zabrinuti za medijske slobode, prirodni sledeći korak odnosio bi se na pregovore kako bismo ih oslobodili te vrste zabrinutosti" dodaje Mišel.

"Ali ako nastave da demonizuju potpuno legalni i standardni ugovor, odbijaju da pregovaraju o uslovima kako da se podele sadržaji N1 i umesto toga nastavljaju loše vođenu kampanju dezinformisanja, onda je to sasvim neiskreno" dodaje se u pismu UNS-u.

Tužna je ironija da je Telenor Srbija optužena za uništavanje medijskih sloboda kada se, veoma neopaženo, događa da Junajted grupa koja ima 100 odsto vlasništva nad N1 zloupotrebljava tako što utiče na uređivanje sadržaja N1, a u svoju komercijalnu korist. To je presedan kojem nema mesta u demokratskom društvu, ocenjuje Mišel.

Telenor Srbija će raditi sa kredibilnim i nezavisnim organizacijama kao što je vaša, kako bismo bili sigurni da vrednosti, pravila i zakoni koji garantuju medijske slobode neće biti ugrožene, kaže Mišel i ocenjuje da je Telenor "postao talac između dve kompanije koje vode svoje bitke na javnoj sceni godinama".

"Odbijamo da budemo veštački uvučeni u njihov konflikt i nameravamo da se samo usredsredimo na naše komercijalne ciljeve. Vladavina prava je od suštinske važnosti za našu kompaniju i sve lažne optužbe ćemo shvatiti ozbiljno. Telenor Srbija i njeni vlasnici iz PPF Grupe posvećeni su i vođeni principima slobode, demokratije, slobodnog preduzetništva i odbijamo sve optužbe o ugrožavanju medijskih sloboda u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji", zaključuje se u pismu čelnika Telenora UNS-u.

(Kurir.rs)