Foto: Foto Printscreeen Twitter

Amatersko takmičenje

BOSNA DOBILA SVOJU SKIJAŠKU SKAKAONICU: Ko je hrabar neka dođe u VIKIĆE i proba da skoči, a da ne polomi noge

Selo Vikići kod Bihaća u Unsko -sanskom kantonu preko noći zahvaljući društvenim mrežama postalo je popularno kada je otkriveno da se u njemu održavaju amaterski skijaški skokovi. Međutim, ovaj nesvakidšnji amaterski sportski događaj nije od skora.

Bosna i Hercegovina
> 18:11h

Naime, u ovom malo bosanskom selu koje se nalazi na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske u samoj blizini nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava već punih 13 godina održavaju se amaterski skijaški skokovi.

Po uzoru na prave skakonice po uzoru na one u Garmiš-Paterkirhenu, Obesdorfu i Planici, meštani ovog sela odučili su da promovišu svoje malo mesto.

Najpre su napravili skakaonicu koja je visoka nekih metar i po, a čiji zalet je sotinjak metara u šumi. Ovo je pravi izazov za hrabre i one koji su spremni da okušaju sreću i skoče sa skakaonice.

Mešutim skočiti sa ovakve skakonice je pravi izazov za hrabre amatere, koji umesto specijalizovanih skija pravljenih isključivo za skijaške skokove koriste skije za klasični spust.

foto: Foto Printscreeen Twitter

Tradicija ovog takmičenja jeste da ga otvaraju najmlaši sa skokovima, a onda se polako kako vreme odmiče stiže do najstarijih.

Rekord skoka na improvizovanoj skakaonici kreće se 20 metara.

foto: Foto Printscreeen Twitter

U zavisnosti od hrabrosti i veština učesnika ponekad i medicinske ekipe koje dežuraju imaju punu rekue posla posebno za one koji nisu vični skijama ili su stali na njih, ali žele da imaju pet minuta slave.

Kurir.rs/Andrej Mlakar