Foto: Printscreen Youtube/Stanford

Odlazak velikog diplomate

UMRO DŽORDŽ ŠULC: On je okončao Hladni rat, a njegov trud Tramp je jednim potezom srušio 33 godine kasnije

Džordž Šulc bivši državni sekretar u administraciji Ronalda Regana koji je pomogao da se uspostavi nova era u američko-sovjetskim odnosima i utabao temelje sporazuma koji je okončao Hladni rat umro je u subotu u 100 godini života, saopštio je Institut Huver.

Planeta

Šulc će u istoriji ostati upamćen kao osoba koja je kreirala američku spoljnu politiku od 1982-1989, dok je predsednik bio Ronald Regan. Šulc je upravo bio onaj koji je omogućio da Moskva i Vašington postignu sporazume koji su doveli do kraja četrdesetogodišnjeg Hladnog rata koji je trajao između dve supersile odmah posle završetka Drugog svetskog rata.

Šulc osim po sporazumima kojima je okončan Hladni rat ostaće upamćen i kao jedan od najdugovečnijih državnih sekretara, koji je imao samo jedan cilj da ukloni rakete srednjeg dometa iz Evrope i da relaksira odnose između Vašingtona i Moskve.

Inače za vreme vladavine Donalda Trampa, takoše republikanca SAD su jednostrano napustile sporazum o ograničenju raketa srednjeg dometa INF koji je donet 1987, kada su ga potpisali Regan i Gorbačov, što je izazvalo novu trku u naoružanju SAD i Rusije uvođenjem u operativnu upotrebu hiperzvučnih raketa.

Iako je doprineo kolapsu Sovjetskog Saveza Šulc nije usepo da okonča najdugovečniji sukob na Bliskom Istoku između Izraela i Palestine, kao i da zaustavi ratove u Hondurasu i Nikaragvi.

Šulc je posle odlaska sa funkcije početkom 1990 tih ostao i dalje aktivan u istraživačkom centru Huver, i kao član raznih upravnih odbora. Ostaće upamćen i po tome što se zalagao da se Kubi ukinu najdugovečnije sankcije, borio se za umanjenje posledica klimatskih promena i da Velika Britanija napusti Evropsku uniju.

Kurir.rs/Ruters/Andrej Mlakar