Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Teški razgovori dva šefa diplomatije

ŠTA JE BORELJ NAPISAO U BLOGU O POSETI MOSKVI: Od Lavrova sam tražio hitno puštanje Navaljnog, Rusija se više udaljava od Evrope

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sumirao je posetu Moskvi u danas objavljenom blogu, u kojem je otkrio da je u pojedinim trenucima imao jako napete razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i ocenio da su taj sastanak i neke poruke ruskih zvaničnika pokazali da se Evropa i Rusija udaljavaju.

Planeta
> 22:16h

"Moj sastanak s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale tokom ove posete potvrdili su da se Evropa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postepeno odvaja od Evrope i da gleda na demokratske vrednosti kao na egzistencijalnu pretnju", naveo je Borelj u blogu, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS).

Posetu u koju je, kako je naveo, krenuo kako bi razgovarao o nategnutim odnosima EU i Rusije, opisao je kao "veoma komplikovanu".

Istakao je i da su u fokusu posete i sastanka sa Lavrovom bila pitanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito slučaj ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

foto: Printscreen RT

"S vremena na vreme, razgovor sa mojim ruskim kolegom dostizao je visoke nivoe napetosti jer sam tražio hitno i bezuslovno puštanje na slobodu Navaljnog, kao i potpunu i nepristrasnu istragu o pokušaju njegovog ubistva", naveo je Borelj.

Ukazao je da su odnosi Rusije i EU na niskom nivou već više godina, a da su se dodatno pogoršali nakon nedavnih događaja koji se dovode u vezu sa, kako tvrdi, trovanjem, hapšenjem i izricanjem presude Navaljnom, kao i sa povezanim masovnim hapšenjima hiljada demonstranata.

Borelj je naveo da je svrha njegove posete bila da direktno, u ime EU, osudi ove događaje i da se reši proces "brzog pogoršanja" odnosa sa Rusijom, kao i da se pomogne u pripremi predstojećih sastanka Evropskog saveta o odnosima dve strane.

Međutim, ocenio je da pojedini potezi ruskih vlasti, poput proterivanja troje diplomata EU, ukazuju da Moskva nije želela da iskoristi priliku za konstruktivniji dijalog sa EU.

foto: EPA / Yuri Kochetkov

Borelj je naglasio i da je tražio od Lavrova da preinači odluku o proterivanju diplomata, ali bez uspeha.

Istakao je i da je podršku EU ljudskim pravima i političkim slobodama izrazio i time što je odao počast Borisu Njemcovu na mostu na kojem je ovaj ruski opozicioni političar ubijen pre šest godina.

Borelj je naveo da je sa Lavrovom razgovarao i o mogućnosti za saradnju u suočavanju sa globalnim izazovima poput pandemije kovida-19, klimatskim promenama, kao i da je insistirao na potrebi da se ostvari napredak u punoj primeni sporazuma iz Minska i poštovanju, kako je naveo, teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U tom kontekstu je pomenuo da je istakao da je potrebno da se "usliši poziv naroda Belorusije" da slobodno izaberu svog predsednika i da se poštuje teritorijalni integritet Gruzije.

foto: Profimedia/Insaf Basirov/Sputnik

Naveo je da je razgovarano i o situaciji u Nagorno-Karabahu, kao i krizama u Siriji i Libanu.

Borelj je dodao da se u Brisel vratio duboko zabrinut zbog perspektiva za razvoj ruskog društva i geostrateških izbora Rusije.

"Mi smo na raskrsnici. Strateški izbori koje sada donosimo odrediće međunarodne dinamike moći u 21. veku, a posebno da li ćemo napredovati ka kooperativnijim ili polarizovanijim modelima, zasnovanim na zatvorenim ili slobodnijim društvima. Evropska unija može da utiče na ove razvoje događaja, koji zahtevaju jasnu viziju i ciljeve, praćene intenzivnim diplomatskim angažmanom i uz podršku naših mnogih načina za spoljno delovanje i projekcije uticaja", poručio je Borelj.

On je najavio da će o ovim pitanjima razgovarati sa ministrima spoljnih poslova EU, a da će države članice odlučiti o narednim koracima koji bi, upozorio je, mogli da uključe sankcije.

Kurir.rs/Tanjug