Foto: Printscreen

pozorište mladih u novom sadu

POSLE FILMA, SMRT GOSPODINA GOLUŽE PRVI PUT U POZORIŠTU: Neobičan koncept mladog reditelja, a Saša Torlaković igra Smokijevu ulogu

Pop kultura

Pozorište mladih iz Novog Sada, posle odlaganja početkom decembra zbog pandemije korone, večeras će konačno premijerno izvesti komad "Smrt gospodina Goluže" Branimira Šćepanović.

Čuvenu novelu velikog pisca 1982. godine u film je pretočio Živko Nikolić, a pozorišnu adaptaciju uradila je Ana Đorđević, dok režiju potpisuje mladi i nagrađivani reditelj Patrik Lazić.

Zaplet se odvija u bezimenoj zemlji u međuratnom periodu, a protagonista je skromni turista koji prilikom odlaska na odmor bude opljačkan i zaglavi u provincijskom gradiću. Radnja prikazuje kako Goluža meštanima sugeriše da je tamo došao izvršiti samoubistvo, i nakon toga im privuče pažnju, stekne slavu i u njoj uživa, nesvestan da narod od njega želi da zapravo - izvrši svoju prvobitnu nameru.

foto: Printskrin

Osim uloge Ljubiše Samardžića Smokija, film se pamti i po slovenačkoj glumici Savini Geršak, koja je postala seks-simbol tadašnje jugoslovenske kinematografije.

Glavnu ulogu gospodina Goluže tumači Saša Torlaković, inače prvak Narodnog pozorišta Sombor, višestruko nagrađivan u teatru, a u poslednje vreme sve više prisutan i u TV serijama - "Vere i zavere", "Pogrešan čovek", "Kalup" i "Hotel Balkan".

Uz Torlakovića, u predstavi je gost i Katarina Marković, a igraju: Slavica Vučetić, Saša Latinović, Kristina Savkov, Slobodan Ninković i drugi. Glumce na sceni prati kamera, a cela predstava osmišljena je kao rijaliti, kroz koji nas vodi voditeljka Katarina Marković. Reditelj se malo poigrao ovim fenomenom.

foto: Aleksandar Jovanović

- Kad rejting postane jedina svrha, a kada ne postoji niko ko bi kontrolisao i regulisao etičke granice u ganjanju rejtinga, tada započinje naša priča o Goluži. Tada postaje zamislivo da ćemo možda, u bliskoj budućnosti, nečije samoubistvo zaista gledati kao deo televizijskog spektakla - poručuje u svojoj izjavi Patrik Lazić uoči premijere.

U Beogradu trenutno je u BDP na repertoaru njegova predstava "Fine mrtve devojke", a "Smrt gospodina Goluže" urađena je u produkciji s Beoatrom i i Centrom za razvoj vizuelne kulture.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Pozorište mladih