Čak Šumer, lider demokrata u Senatu SAD, na početku drugog suđenja za impičment Donalda Trampa, Foto: EPA-EFE/SENATE TELEVSION HANDOUT

BRUKA

U SENATU POČELO DRUGO SUĐENJE ZA OPOZIV DONALDA TRAMPA: Ovog puta mu sude kao običnom građaninu SAD (VIDEO)

U Senatu SAD danas je počelo suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, optuženom da je 6. januara "podstakao" svoje pristalice na upad u Kongres.

Planeta
> 07:13h

Odmah je usledilo izglasavanje rezolucije koja detaljno navodi okvir za predstojeću raspravu o proceduri suđenja koju je Predstavnički dom Kongresa podneo još pre odlaska Trampa sa vlasti.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Predstavnički dom za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci tada imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Ako u sadašnjem procesu bude osuđen, Tramp bi postao prvi predsednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Kurir.rs/Beta