Foto: Printscreeen Youtube

Svađa oko Goce Delčeva

KARAKAČANOV PORUČIO MAKEDONCIMA: Za vreme Tita sebe ste nazivali Jugoslovenima, ali nemojte da kradete našu istoriju

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da "Makedonci mogu samo da misle da je Goce Delčev bio Makedonac", ali i naglasio da u međunarodnom pravu ne postoji argument "mislim", prenosi portal Fokus.

Severna Makedonija
> 14:57h

"Tokom srpske okupacije i Tita vi ste sebe nazivali Jugoslovenima i to je vaše pravo, ali nemojte da kradete našu istoriju", jasno je istupio Karakačanov, obraćajući se makedonskim vlastima i građanima.

On je za Bugarsku televiziju izjavio da su Severna Makedonija i Bugarska u 2017. "potpisali sporazum kojim se obavezuju da ne postavljaju teritorijalne zahteve, da ne koriste govor mržnje i ne kradu istoriju jedni drugima".

Međutim, na reagovanje novinarke da su pomenute formulacije u ugovoru opšte, te da Makedonci i dalje smatraju da je Delčev Makedonac, Karakačanov je rekao da "mišljenje čoveka o nečemu ne mora uvek da je skladu sa realnošću".

"Šta znači ako mislimo. I ja mogu da mislim da sam Meksikanac i da li me to čini Meksikancem. Mnogi Bugari žele da budu Bugari i da žive u Kaliforniji, ali da li ih to automatski čini Amerikancima. Oni su ranije mislili da su potomci Filipa i Aleksandra Velikog, ali su im Grci rekli ne, vi niste njihovi potomci i oni su se složili", rekao je Karakačanov.

Skoplje ne može da iskrivljuje činjenice nazivajući Cara Samuila makedonskim carom iako je on bio bugarski vladalac, dodaje bugarski ministar odbrane.

I Delčev je bio Bugarin, kaže te tvrdi da o tome postoje dokazi u dokumentima u SAD i Turskoj.

Karakačanov smatra da Severna Makedonija pokušava da iznese laž da navodno Bugarska pokušava da oduzme pravo Makedoncima na samoopredeljenje.

"Mi ih ne prinuđujemo da promene identitet i jezik. Kažemo im da se nazivaju kako žele - Makedonci. Ali ne treba da kažemo 'ja se nazivam Makedonac zato što je i Delčev bio Makedonac'", istakao je Karakačanov.

Kurir.rs/Tanjug