Groblje u Loznici, Foto: T.Ilić

STRAVAI I UŽAS

OBJAVLJEN NAJCRNJI BILANS: Na gradskom groblju u Loznici VIŠE SAHRANA NEGO LANE

Srbija

Prošle godine na lozničkom gradskom groblju obavljene su ukupno 344 sahrane, 63 više nego prethodne, saopšteno je iz uprave groblja koje pripada KJP ‘’Naš dom’’.

Oni ovo povećanje ne dovode u vezu sa koronom i objašnjavaju da je i pre bilo godina sa više od 300 sahrana.

foto: T.Ilić

Na proleće prošle godine, u vreme početka pandemije u Loznici je bilo čak malo manje sahrana nego uobičajeno, ali ih jeste ipak prvih deset meseci bilo 262, za 41 više nego u istom periodu 2019. godine. Više je bilo odlazaka u večnu kuću i u novembru i decembru prošle nego 2019. i to oba meseca za po šest pa je pretposlednjeg meseca 2020. bilo 35, a poslednjeg 40 sahrana. Minule godine dnevno su u proseku obavljane dve sahrane, ali je bilo i dana sa četiri kao i onih kada nije uopšte bilo ukopa. Inače, KJP ‘’Naš dom’’ cene usluga na gradskom groblju nepromenjene drži već osmu godinu i za sada nema naznaka da će ih menjati. Za mesto gde neko počiva cena je 832, a rezervacija praznog 1.255 dinara godišnje, dok su 15.237 dinara troškovi sahranjivanja i naknada što obuhvata kopanje rake, sahranjivanje, održavanje grobnog mesta do godinu dana, dosipanje zemlje, sklanjanje cveća. Ako je u pitanju prvi zakup obavezno je da bude na deset godina, a u cenu od 20.870 dinara, uračunati su jedno prazno mesto i ono gde je obavljena sahrana.

Procena je da na lozničkom gradskom groblju ima mesta za još dve, tri godine, a u preduzeću već razmišljaju o kupovini nove parcele za sahranjivanje.

Kurir.rs / T.Ilić