Foto: Youtube prtscr / USKinfo.ba

tuga

PRE ĆEMO IZGINUTI NEGO DATI DA SE MIGRANTI VRATE: Priče iz Krajine pojašnjavaju zašto je Bihać tempirana bomba! UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Bihać je teško stradao, bila je to žilava kapetanija iz doba osmanskih invazija. Ni čitava Krajina, čije je središte Bihać nije prošla ništa bolje. Oko Bihaća, prema planini Plješevica i granici sa Hrvatskom, postoji niz sela sa hrvatskom zajednicom, danas slabo naseljenih. Do Plitvica je pola sata. Od Velike Kladuše do Slunja - takođe.

Bosna i Hercegovina
> 07:50h

To je skica koju su migranti većim delom uništili četvrtu godinu zaredom, desetine hiljada otišlo je tamo na Zapad, a danas su zaglavljeni - neki mesecima, neki govore o godinama u BiH - na granici sa Evropske unije i Hrvatske. Oni samo žele da prođu, ali teško ide, nema više dobrodošlice u Berlinu, Briselu i slično. Ipak, nekako upadnu i pre ili kasnije - većina se provuče.

Stanovnici Bišćana prihvatili su ih kao svoje od početka, kada je još uvek ratovalo u Siriji, godine su prolazile. Izmučeni Krajinci više ne mogu. Evo šta kažu, u svoj svojoj gorčini, povremeno i bez odabira previše lepih reči:

"Narod poručuje svima da ćemo stradati u pokušaju da sprečimo povratak migranata u Biru. S nama više nema šale, više smo izgoreli na noktima, za ovo ćemo dati glave, ovo je četvrta godina propasti! u Velikoj Kladušи unuku moram svaki dan voditi u školu i kući, strahujući da li će biti izbodena ili napadnuta “, viče Safet Čehajić.

Do 2017. godine Bira je bila fabrika frižidera u Bihaću i zapošljavala je 500 ljudi. Prenatrpani samcima, uglavnom mladićima od 20 do 30 godina. Konačno je zatvoren ove jeseni, a migranti su prebačeni u napušteno selo Lipa, gde su nekada živeli Srbi, 20 kilometara jugoistočno od grada.

Bišćani protestuju pred Birom gotovo popodne 130 dana svakog popodneva, a čuvari ih drže 24 sata kako bi osujetili mogući povratak migranata, pošto je Lipa nedavno zapaljena, pod šatorima, dok novi migranti ne prestanu da pristižu.

"Telefonski smo dobro povezani, a kada je potrebno, pet sati nas je ovde za sat vremena. Ne verujemo više nikome", kaže Safet, a Šaban Avdić, Bajro Grozdanić i Fadil Dizdarević potvrđuju.

Pokazuju nam gomile kamenja pripremljene ako neko misli da vrati migrante. Pitaju se zašto u Biri ima još 260 stambenih kontejnera i zašto ih nisu odveli u Lipu, pa su u njih smestili mlade migrante, a ne pod šatore.

Stigla je i grupa žena. Izgleda da su besnе i žešći od muškaraca.

"Provaljuju u kuće ljudi, kradu ..., ima i osumnjičenih za silovanje ...", žestoki su Bišćani.

Žale se da su svuda cenzurisani i ućutkani, da mediji nemaju sluha za njihove svakodnevne muke i strahove. Da je njihova država slaba, stisnuta poput škripca do susednih država; da je Sarajevo predaleko, Banjaluku zanima samo sebe, Hercegovinu takođe; da Zagreb ne daje migrantima napred, a Beograd nazad. I da običan građanin, svakodnevni čovek, u svemu pati.

"A kuda će otići taj migrant? Gde će ići ta masa, tačno iza naših vrata", kažu ljudi iz Bihaća.

Jedna u staroj maskirnoj jakni prikazuje nove gležnjače. Kaže da migranti prodaju humanitarnu pomoć. Tri konzerve za marku, ostala hrana, jakne ... Cipele za 20 maraka, odnosno 80 kuna. Zatim šetaju i slikaju se bosi, a gore umotani u ćebe.

"Hajde, porodice, mi ih ni ne vidimo, oni se ne nalaze u gradu, ali ovi samci, takođe vojska na odsustvu, ako im date oružje, grad bi mogao biti oslobođen! I svi se zovu Muhamed Ali , svi rođeni 1. januara dve hiljade. "U kantonu ih ima pet hiljada, a u zemlji isto toliko više. Pa, čuli ste kako su se nedavno masovno borili i razboljeli u Sarajevu. Pre nekoliko dana, u Kamp Mirtal u Velikoj Kladuši", pucali su demonstranti.

Organizator protesta, prof. Sej Ramić kaže da su migranti u Bihaću počinili mnoge zločine. Niko ih u Evropi, kaže, više ne želi, izabrali su one koji su im potrebni, a ostalo za naš vrat.

"Evropa je licemerna, prvo ih je pozvala, a zatim zatvorila granice. Ne da bi ih pomerila napred, a oni nam govore o čovečanstvu. Migranti bi, kao, išli u Evropsku uniju, već u Grčku, Bugarsku ili Rumuniju, gde su i došli prvo - ne Pa kako mu je, molim vas, bliže od Libije, Maroka i Alžira do Evrope preko Bosne?! A zašto onaj iz Pakistana ne ode u Maleziju, Emirate ili Saudijsku Arabiju?! Oni su bogatije zemlje, oni su muslimani, koji oni,em su bliže?! “, ispalio je Ramić rafalno.

"Evo ih na moru ovog leta. Ustanete, a vaš šator je ispred kapije", kažu Bišćani.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija