Foto: Promo/Aleksandar Letić

premijera

NEOČEKIVANA ODLUKA MAKSE ĆATOVIĆA I REDITELJA GAGE ANTONIJEVIĆA: Dara iz Jasenovca pre bioskopa stiže na televiziju

Pop kultura

Srpskog kandidata za Oskara "Daru iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića, pre bioskopske premijere, publika će moći da pogleda naredne subote u 20 sati na Prvom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Republike Srpske.

- Gagina i moja odluka je da film ide na televiziju zbog ogromnog zahteva publike. I dalje je zbog korone neizvesno šta će biti s bioskopima i da li ćemo moći 22. aprila da imamo premijeru u Beogradu. Ubeđeni smo da smo uradili dobar posao, pre svega zato što je film istinit. Ništa u našem ostvarenju nije izmišljeno, sve je bazirano na proverenim činjenicama. Svako može da kaže šta hoće o "Dari" dok je to u sferi filma. Nas priča o politici ne zanima. Napravili smo ga da se odužimo žrtvama Jasenovca - kaže za Kurir producent Maksa Ćatović.

foto: Nemanja Nikolić

RTS otkupio je i prava za emitovanje serije "Dara iz Jasenovca", koja će biti prikazana nakon što film prođe bioskopsku distribuciju.

- Serija će imati četiri epizode. Producenti su nam dozvolili da film emitujemo pre bioskopa. Polemika o društvenom, političkom, umetničkom i istorijskom kontekstu bila je razlog da RTS ponudi publici da vidi ovaj film i da sama proceni njegovu vrednost - smatra glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević.

"Dara iz Jasenovca" bila je srpski kandidat za Oskara i Zlatni globus, ali nije uspela da prođe ni prvi krug selekcije. Film o stradanju nedužnog stanovništva u ustaškom logoru Jasenovac postao je i predmet žustre polemike nakon negativne kritike u američkom časopisu Varajeti. Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, "Dara iz Jasenovca" prvi je igrani film o najvećem ustaškom logoru u Drugom svetskom ratu, a osvrće se na period 1942. godine kada, posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Glavnu ulogu igra devojčica Biljana Čekić, a tu su i vodeći glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić, dok su glumačku ekipu iz Srbije činili Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić i mnogi drugi.

foto: Aleksandar Letić

Kurir/ Foto: Aleksandar Letić