Foto: Profimedia

mračna agenda

KUBANSKI GENERAL TEŠKO OPTUŽUJE: Iza zvučnih napada na američke diplomate na Kubi stoji CIA!

Navodni zvučni napadi na diplomate iz Sjedinjenih Država na Kubi bili su izgovor uz učešće Centralne obaveštajne agencije (CIA) da se prekinu odnosi sa ostrvom, rekao je u utorak penzionisani general Fabijan Eskalante.

Planeta
> 23:05h

"Ne možete pronaći ono što ne postoji, ti napadi bili su operacija američke Centralne obaveštajne agencije (CIA)“, primetio je ekspert za poslove državne bezbednosti u ekskluzivnom intervjuu za Prensu Latinu. Prema analitičaru, takozvani Havanski sindrom odgovorio je na pretenzije vlade bivšeg predsednika Donalda Trampa (2017-2021) da prekine veze dve zemlje i uguši Kubu.

Trampova administracija želela je izgovor za prekid odnosa sa Havanom i opravdanje više od 200 mera preduzetih protiv Kube tokom mandata, osudio je Eskalante.

"Kako emitovati radio talas koji će uticati na neke ljude, a na druge ne?" pitao se stručnjak misleći na incidente koje su opisale diplomate. To je toliko potvrdio izveštaj američkog Stejt departmenta koji je nedavno deklasifikovan i koji ratifikuje nedostatak dokaza koji bi povezivali Kubu sa misterioznim zdravstvenim problemima koji su pogađali američke zvaničnike.

Dokument sugeriše da je Trampova naredba o rastavljanju ambasade u Havani početkom 2018. godine, kao reakcija na "zvučne napade", bila "politički odgovor koji je mučen lošim upravljanjem, lošim rukovodstvom, nedostatkom koordinacije i nepoštovanjem utvrđenih procedura" .

'Mehanizam uzroka povreda trenutno nije poznat. Ne znamo motiv koji stoji iza ovih incidenata, kada su oni zapravo započeli ili ko je to učinio ', kaže se u izveštaju, napisanom 2018. godine, nakon četiri meseca rada.

Kurir.rs/Prensa Latina