Foto: Printscreen YT

Poslednji let

BOING 737 POVUČEN IZ FLOTE ER SRBIJE! Kraj karijere duge 36 godina, avioni koji su prevezli MILIONE SRBA sleteli sa neba!

Društvo

Poslednji "boing 737" zvanično je zauvek prizemljen, potvrdila je srpska nacionalna avio-kompanija. Er Srbija je prošle nedelje povukla iz upotrebe putnički avion koji je kroz JAT, Jat ervejz i Aviolet saobraćao 36 godina, prenosi Tangosix.

Poslednja dva komercijalna leta obavljena su avionima YU-ANI 17. januara do Stokholma i YU-ANK 8. februara do Frankfurta.

- Povlačenje tipa aviona "boing 737" iz nacionalne avio-kompanije inače je bilo planirano do kraja ove godine. Na oba preostala operativna aviona ostao je manji broj raspoloživih ciklusa i smanjenje obima saobraćaja je ubrzalo odluku o povlačenju. Vodili smo se takođe i ciljevima za smanjenje ugljen-dioksida naše flote kao i uštedama koje ostvarujemo u pogledu održavanja, obuka i uopšte gledano radne snage na tipu letelice koji je star preko 30 godina. Imajući u vidu prognoze relevantnih institucija kao sto je Eurokontrol, flota Erbas i ATR aviona biće na srednji rok dovoljna za organizaciju redovnog i čarter saobraćaja, a kompanija će proaktivno i brzo kao i do sada reagovati na kretanja na tržištu. – rekli su iz Er Srbije.

Kako je Tango Six ranije izveštavao Er Srbija je sačuvala tri "boinga 737 - 300". Registracije ANF, ANV, ANL i ANH, ANW i ANJ su isečene dok će prvi 737 u Evropi, YU-AND, najverovatnije, završiti u Muzeju vazduhoplovstva.

(Kurir.rs / Tangosix)