Foto: Printscreen Youtube/ Al Jazeera Balkans

STVAR IDENTITETA

OVAKO JE NOVI PATRIJARH GOVORIO O NAJBOLNIJOJ SRPSKOJ RANI: Nisam siguran da bez Kosova imamo budućnost, ali ono nas ne sme deliti

Društvo

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej. Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u ranijim izjavama je govorio da su Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ih „izgubimo kao temelj postojanja“, nije siguran da „naš narod ima budućnost“.

foto: Stefan Stojanović/ Mondo

On je u novembru prošle godine pojasnio da to „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome“, ali da su Kosovo i crkva „vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti“.

„Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save“, naveo je tada mitropolit.

On je tada naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

„Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom“, kazao je Porfirije.

Kosovo nas ne sme deliti Porfirije je takođe u jednoj od ranijih izjava naveo da je pitanje Kosova je toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikantskih interesa.

Ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

"Kosovski čvor, rekao je u avgustu 2018. mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila "najskuplja srpska reč" i ostavili ga da ga drugi odreše.

Kako i može li bezbolno, pita se vladika i dodaje da on sam ne zna.

"Nisam političar, nego sveštenik", rekao je za "Ekspres" mitropolit Porfirije.

On je rekao da pitanje Kosova ne sme da produbi postojeće i stvori nove podele među nama.

"Naprotiv, normalno bi bilo da nas približi jedne drugima, da objedini naše snage, da nas pokrene na saradnju, da nam pomogne da oštre emocije i reči, kao i međusobna optuživanja ostavimo po strani i počnemo da sarađujemo tragajući za rešenjem", rekao je on.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je rekao da se moli za pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i za vladiku Teodosija, njegovo sveštenstvo i verni narod, da mu, kako je kazao, Gospod da mudrosti i snage.

foto: Ana Paunković

"Molim se za pomirenje srpskog i albanskog naroda. Molim se Bogu da, uzimajući u obzir sve izrečene stavove i mišljenja, naši politički lideri u dijalogu sa albanskim i međunarodnim faktorima, što je neminovno, budu kadri da pronađu rešenje u kojem će stepen nezadovoljstva obe strane biti sveden na minimum. Bojim se da idealnog nema", zaključio je tada mitropolit, a od danas novi patrijarh Porfirije.

(Kurir.rs)