Foto: Stefan Stojanović

pričao je priče kroz pesme

SKRIVENA PORUKA NA JEDNOM BALAŠEVIĆEVOM ALBUMU POKAZUJE KOLIKO JE VOLEO OLIVERU: Nijedna žena nije mogla da se meri sa njom

Pop kultura
> 19:39h

Panonski mornar je možda otišao, ali njegova muzika ostaje zauvek. Prenosiće se sa generacije na generaciju, slušati u društvu, u osami. Patiće ljudi uz nju, žaliće drage koji su otišli, zaljubljivaće se... Ostavio nam je mnogo, a na svakom od nas je da nađe njegovu pesmu koja će biti omiljena.

foto: Printscreen/Youtube

Ono što je ostalo iza Đorđa Balaševića, u muzičkom smislu bi moglo da se analizira, doduše trebalo bi dosta vremena, a i pitanje je koliko bismo zagrebali po površini njegovog kreativnog bića. Sigurno je ovo - iznenađenjima nikad kraja i to je jedna od lepota onoga što nam je Balašević ostavio.

foto: Zorana Jevtić

Pisao je i pevao o pravim i tužnim ljubavima, neostvarenim i nedorečenim, o odlascima, o tome kako se nekad dobro jelo i zašto ne voli januar. Pisao nam je i o Vasi Ladačkom, Boži Pubu, Banetu i svim ostalim živopisnim likovima. Pričao nam je priče kroz muziku. Mi smo plakali na neke stihove, neki su nas zasmejavali ali nikada nismo bili ravnodušni, to je sigurno.

foto: Nemanja Nikolić

On je objavio 12 studijskih albuma tokom solo-karijere. Svako ima omiljeni album novosadskog kantautora koji voli da presluša u posebnim životnim periodima tuge ili sreće ili nečeg između.

foto: Nemanja Nikolić, ATA Images

Mnogi vole album pod nazivom "Dnevnik starog momka" koji je objavljen 2001. godine. Na albumu iz 2001. godine je 12 pesama i svaka se zove po ženskom imenu.

Otilia

Ljerka

Ankica

Jaroslava

Eleonora

Nevena

Anita

Julia

Branislava

Ognjena

Ljudmila

Anđela

Nekada su se u spomenarima ostavljale slične poruke, koje je bilo moguće pročitati vodoravno i uvek su otkrivale skrivenu poruku. On je jednostavno uzeo ženska imena i pomoću njih rekao svoju istinu. Sve se svelo samo na jednu ženu, njegovu najveću ljubav, inspiraciju i onu sa kojom je proveo ceo život i rekao je kratko i jasno: Olja je najbolja.

foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/A.M)

BONUS VIDEO: