Pripreme za napad

Izrael testira SMS sistem upozorovanja na raketni napad

Sistem čije je testirnje počelo biće operativan do kraja septembra

Planeta
> 12:06h

TEL AVIV - Izrael je započeo testiranje SMS sistema za upozoravanje javnosti na raketne napade, u trenutku kada izraelski mediji iz dana u dan izveštavaju o mogućem udaru na iranska nuklearna pastrojenja ove jeseni.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je, tim povodim, da je Izrael zabaležio "značajn napredak" u civilnoj zaštiti, pomenuvši antiraketne sisteme "gvozdena kupola" i "erous".

"Postignut je značajan napredak u našem nivou odbrambene sposobnosti na domaćem frontu sa 'gvozdenom kupolom' sa 'erou' sistemom, koji se odnosi na zaštitu i skloništa u unapređenim sistemima za upozoravanje i drugim oblastima", rekao je on na početku sednice vlade.

Netanijahu je, međutim, upozorio i na drugu pretnju, različitu po svom obimu i suštini, istakavši da se Iranu ne sme nikada dozvoliti da ima nuklearno oružje.

Sistem čije je testirnje počelo biće operativan do kraja septembra, prenose agencije. U saopštenju je objavljen početak testiranja širom zemlje takozvanog sistema upozoravanja "Lična poruka".

Testiranje će trajati do četvrtka, a SMS tekstovi na hebrejskom, arapskom, engleskom i ruskom jeziku slaće se pretplatnicima tri izraelske glavne mreze "Selkom", "Pelefon" i "Orandž".

Ideja je da se na taj način upozorava stanovništvo o raketnom napadu proiranskog Hezbolaha iz Libana, u slučaju da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja, jer se veruje da pravi atomsku bombu.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u međuvremenu, u članku pod naslovom "Nespremni za rat", dovodi u pitanje spremnost Izraela i na udar i na posledice.

"Hoće li te pripreme biti dovoljne da se zada razarajući udarac iranskim neuklearnim postrojenjima i omogućiti Izraelu da se nosi sa posledicama takvog napada", pita list i zaključuje da "uopšte nije jasno da je to slučaj".

U tekstu se, takođe, pominje da 700.000 civila nema skloništa od bombi, da samo pola od 7,8 milona Izraelaca ima gas maske i da će utvrđivanje 70 procenata bolnica u zemlji biti završeno tek 2015. godine.