Foto: Privatna Arhiva

revolucionarno

NOVA PROCEDURA U INSTITUTU DEDINJE: Lekari izazivaju kontrolisani srčani udar da bi spasili ljude (KURIR TV)

Društvo

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" doktori su juče izveli novu operaciju alkoholne septalne ablacije, koja pomaže u lečenju pacijenata obolelih od bolesti srčanog mišića.

Apsolutni alkohol se daje na mestima zadebljanja srčanog mišića i dovodi do infrakta miokarda. Prekida se protok u krvnom sudu, istanjuje zid leve komore i smanjuje prepreka protoku krvi kroz srčani mišić. Izaziva se kontrolisani srčani udar koji pogađa zonu zadebljanja srčanog mišića.

foto: Privatna Arhiva

Hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija (HCM) je primarna bolest srčanog mišića uzrokovana mutacijama gena, stvarajući zadebljanja na zidovima srčanih šupljina koja zahvata mišić leve komore.

Ekipa Kurira prisustvovala je proceduri koja je urađena pacijentu (48), a rezultati pokazuju da je ova procedura odlična zamena za klasičnu hirurgiju. Dr Ivan Ilić, interventni kardiolog, koji je obavio intervenciju, objasnio je za Kurir proceduru alkoholne sepalne ablacije.

- Procedura alkoholne septalne ablacije predstavlja interventni metod lečenja hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije. Pored hirurškog lečenja koje je mnogo više agresivno i povezano sa komplikacijama, na našem Institutu se poslednjih godinu dana radi interventna procedura alkoholne septalne ablacije gde dajemo apsolutni alkohol u jednu od koronarnih arterija i na taj način prektično dovodimo do infrakta miokarda. Prekidamo protok u krvnom sudu, istanjujemo zid leve komore i na taj način smanjujemo prepreku protoku krvi kroz srčani mišić. Ovim izazivamo kontrolisani srčani udar koji pogađa zonu zadebljanja srčanog mišića.

On ističe da su prednosti ove procedure u odnosu na hirurško lečenje, pored toga što je invazivna, da je i relativno bezbedna, radi se u lokalnoj anesteziji i pacijenti provode nekoliko dana u bolnici.

foto: Privatna Arhiva

- Naša želja je da Institut bude centar izvrsnosti za lečenje hipertrofične kardiomiopatije, radimo na tome da možemo kompletno da obradimo pacijenta, uradimo genetske analize, sprovedemo dijagnostiku koja nije invazivna, nehirušku i neinterventnu i da na kraju možemo adekvatno da lečimo ove pacijente. Mi smo trenutno jedini centar u regionu koji može da ponudi ovako kompleksnim pacijentima adekvatnu dijagnostiku i terapiju - istakao je dr Ilić.

(Kurir.rs/Aleksandra Kocić)