Kobre drže na oku Tadića i Šutanovca!

Iako su napustili funkcije i prešli u opoziciju, pravo na službeno obezbeđenje imaju Tadić, Cvetković, Šutanovac, Malovićeva, Homen

Politika
> 18:22h

BEOGRAD - Bivšima i dalje obezbeđenje! Iako su napustili funkcije i prešli u opoziciju, pojedini ministri iz prethodne vlade, ali i visoki funkcioneri u vlasti koju je predvodila Demokratska stranka, i narednih šest meseci šetaće se samo u pratnji obezbeđenja. Pravo na obezbeđenje, po Ustavu, ima Boris Tadić, kao bivši predsednik Srbije, i njega i dalje čuvaju pripadnici elitne jedinice VJ Kobre. Telohranitelje ima i potpredsednik DS Dragan Šutanovac, kao bivši ministar odbrane, kog takođe obezbeđuju „Kobre“, ali mu je po odlasku s funkcije obezbeđenje smanjeno. Kako Kurir saznaje, Šutanovac sada ima pravo na službeno vozilo i jednog člana obezbeđenja, koji ga prati 24 sata, čak i u Skupštini republike Srbije. U izjavi za naš list bivši ministar vojni je kratko odgovorio da državni organi na svakih šest meseci vrše bezbednosnu procenu. - Odluka nije na meni, a lično bih voleo da mi obezbeđenje bude ukinuto - uverava Šutanovac. Pratnju ima i bivša ministarska pravde Snežana Malović, kao i doskorašnji premijer Mirko Cvetković. Međutim, oni za Kurir nisu želeli da komentarišu koliko ih ljudi čuva da bi mirno spavali, ali kako smo se sami uverili, Malovićeva po Skupštini takođe defiluje s obezbeđenjem.I Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde, još uvek ima zaštitu. - Službeno obezbeđenje nisam dobio po funkciji državnog sekretara, koji na to nemaju pravo, već isključivo zbog zasluga u borbi protiv korupcije i kriminala. Bio bih najsrećniji kada bi MUP Srbije procenio da mi više ne treba jer bi mi skinuli veliki teret - objašnjava Homen. Iako je u vlasti, nekadašnja prva dama Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović verovatno će posle šest meseci takođe šetati slobodno, ali dotad će morati da ide u pratnji telohranitelja, koje je dobila kao predsednica Skupštine.- Zasad ne možemo da potvrdimo kada će joj obezbeđenje biti ukinuto - kažu u njenom kabinetu.

Homen: Bio bih najsrećniji kada bi MUP procenio da mi više ne treba, jer bi mi skinuli veliki teret

Vukadinovićevo obezbeđenje službena tajna Doskorašnji prvi čovek BIA Saša Vukadinović i ubuduće će morati da ima službeno obezbeđenje. U informativnoj službi BIA za Kurir je rečeno da će MUP Srbije posle šest meseci proceniti da li i dalje postoji potreba da ga čuva policija. - Da li mu je smanjeno obezbeđenje ili nije, to je pitanje iz domena službene tajne, tako da se takvi detalji ne mogu otkrivati - rekli su u BIA.

Sve u skladu sa zakonom U MUP Srbije za Kurir je potvrđeno da je procena bezbednosti lica i objekata regulisana zakonom i da je taksativno navedeno koja sve lica i u kom periodu imaju pravo na službeno obezbeđenje. - Obezbeđenje se dodeljuje i onim licima za koja MUP Srbije proceni da im je određenom periodu bezbednost ugrožena zbog posla kojim se bave - navode u MUP.