Foto: Printscreen YouTube

Operacija "Balakot"

VAZDUŠNI DUEL MIG-21 PROTIV PROTIV F-16: Posle dve godine isplivao snimak okršaja na nebu iznad Kašmira (VIDEO)

Pre dve godine 14. februara 2019. godine oko 40 indijskih vojnika i policajaca poginulo je u napadu bombaša samoubice, koji se u vozilu punom eksploziva zakucao u autobus koji je prevozio vojnike i policajce. Ovaj teroristički napad bio je povod za vazdušni obračun dve nuklearne sile i prvo obaranje aviona posle 1971. godine koje su vodile ove dve zemlje.

Planeta
> 21:47h

Odgovornost za napad preuzeola je teroristička organizacija Džaiš -e Muhamed. Indijska javnost bila duboko potresena ovim napadaom da je tražila od vojske srazmeran odgovor, odnosno da se izvrši odmazda po ovoj terorističkoj organizaciji koja je delovala i sa pakistanske teritorije.

Meta indijskih pilota bio je kamp organizacije Džaiš e Muhamed na lokaciji Balakot koja se nalazila na 50 kilometara od linije razgraničenja Indije i Pakistana na spornoj teritoriji Kašmira, ali sa pakistanske strane.

Operacija je započela 26. februara u 1.15 časova izjutra po lokalnom vremenu kada je sa aerodroma "Gavlior" koji se nalazio duboku unutar indijske teritorije, kada je poletela formacija od 20 lovaca tipa "Miraž 2000H" . Lovcima su se ubrzo u vazduhu pridružile i avio cisterne za snabdevanje gorivom, tokom leta ka cilju kao i posle izvršenja zadatka.

Kamp terorističke grupe Džaiš -e Muhamed napadnut je tačno u 3.45 časova. Od 20 miraža njih 16 prešlo je granicu sa Pakistanom i napalo odabrane ciljeve, dok su četiri lovca ostali kao zaštita i nastavili su da lete u indijskom vazdušnom prostoru i da reaguju po pozivu u slučaju da se pakistanski F-16 pojave na nebu i pokušaju da ugroze operaciju.

Pakistanci su rešili da ne sede skrštenih ruku, nego da reaguju i izvrše odmazdu na indijske ciljeve. Indijski osmatrački radari oko 10 sati ujutro 27.februara uočili su veliku formaciju pakistanskih borebnih aviona. Udarnu grupu činila su 24 aviona tipa F-16, JF-17 i "miraž 3". Dežurnim lovačkim avionima naređeno je poletanje. Usledio je okršaj i prvi vazdušni rat posle 1971.

foto: Printscreen YouTube

Kasnije se ispostavilo da su se Pakistanci odlučili da izvrše odmazdu po indijskim ciljevima na sličan način. U susret pakistanskim avionima poleteli su indijski Su-30MKI i miraž 2000H. Međutim sticajem okolnosti prvi koji su se susreli sa pakistanskim lovcima bili su indijski MiG-21-93 koji su bili modernizovani pre više od 25 godina. Indijske dvadesetjedinice bile su naoružane IC vođenim raketma R-73. Indijski pilot je prvi uočio pakistanski F-16 i kad je planirao da lanisra raketu R-73 pogodila ga je raketa AIM-120 lanisrana sa pakistanskog F-16. Ispostavilo se da su pakistanski piloti nišanili indijski Su -30 MKI, ali je raketa zapravo zakačila MiG -21. Pakistanci su se udaljili a pilot indijskog MiG-21 se padobarnom spustio na pakistansku teritoriju gde su ga dočekali lokalni meštani i isprebijali. Od linča su ga spasli pakistanski vojnici.

Kurir.rs/A.Mlakar