kurir tv

MIJAČIĆ U USIJANJU DANA: Lajčak je Albancima preneo poruku da dijalog sa Beogradom mora biti nastavljen

Društvo
> 21:08h

Koordinator za pregovaračko poglavlje 35 pri Nacionalnom konventu o EU Dragiša Mijačić komentarisao je u Usijanju dana posetu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.

Mijačić kaže da je posredi zamrznut konflinkt koji još dugo neće biti rešen.

- Lajčakova poseta nije ništa čudno. Otišao je u Prištinu da proveri puls novih vlasti i da razgovara sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani - rekao je Mijačić i dodao da je Lajčak u Prištini preneo poruku da međunarodna zajednica očekuje hitan nastavak dijaloga.

foto: Kurir

Kurti prema Mijačićevim rečima nema mnogo izbora.

- Tokom posete je naglašeno da se ne žuri sa pregovorima i da se ne traga za brzim rešenjima - rekao je Mijačić i naglasio da je matematika jasna i da Kurti ima većinu za formiranje vlade.

Na KiM sada predstoji izbor predsednika, a Mijačić kao glavnog kandidata vidi Osmanijevu.

- Politička težina gospođe Osmani je svakako velika. Ako ne bude izabrana može doći do političke krize - smatra Mijačić i navodi da je u Prištini stasala nova generacija političara kojima građani veruju.

Lajčak prema njegovim rečima dobro poznaje prilike na Balkanu.

- Iskreno mislim da bez obzira na njegove želje i optimizam nije moguće postići dogovor u nekoliko narednih meseci - kaže Mijačić i navodi da Priština neće biti preterano zainteresovana za nastavak dijaloga.

Albancima su kako kaže trenutno prioritet mnoge druge teme poput borbe protiv korupcije i zapošljavanja dok o dijalogu sa Srbijom skoro i da niko ne priča.

- Ankete su pokazale i da su građani u Srbiji protiv bilo kakvog dogovora sa Prištinom - naglasio je Mijačić.

Moramo, kako Mijačić kaže, da shvatimo da KiM nikada nije bilo samo srpsko, ali je sastavni deo našeg identiteta koga ne smemo da se odreknemo.

- Nama je Hilandar duhovni centar iako nikada nije bio deo Srbije - dodao je Mijačić i ponovio da zamrznuti konflikt ništa dobro neće doneti i da nam incidenti ne idu u prilog.

Mijačić je Kurtijevu ideju da organizuje dijalog srpske i albanske zajednice na KiM ocenio kao vrlo dobru i korisnu.

Kurir televiziju možete gledati OVDE