Foto: Profimedia / Alain JOCARD / AFP

na šarl de golu

UPALI NA PISTU I POČELI DA SE PENJU PO AVIONU: Aktivisti ofarbali letelicu Er Fransa u zeleno i razvili transparente! FOTO, VIDEO

Avion Er Fransa dobio je "neplanirano farbanje" kada su aktivisti Grinpisa upali na pisu pariskog aerodroma Šarl de Gol.

Planeta

Korisnici društvenih mreža bili su prilično zabrinuti i zbunjeni ovakvim vandalskim potezom.

foto: Profimedia / Alain JOCARD / AFP

Devet članova grupe ekološkihh aktivosta popelo se u petak ujutro preko ograde na pisti, izvestio je AFP.

Obučeni u žuto i belo, aktivisti su "bojili" parkirani boing 777 koji je bio bez putnika. Pomoću valjka za krečenje koji je bio na dugačkoj dršci, aktivisti su deo trupa obojili u zeleno. Druga grupa se pomoću merdevina popela na vrh aviona, gde su razvili transparente na kojima je pisalo: „Da li postoji pilot koji će spasiti klimu?“ i „rešenje: manje aviona“.

Grupa je rekla da je povod za ovu "vratolomija" potez francske vlade kojim se odlažu pitanja regulacije životne sredine i klimatskih promena. Oni su takođe zahtevali smanjenje vazdušnog saobraćaja i osudili napore da se vazdušni saobraćaj okarakteriše kao ekološki prihvatljiv.

Obezbeđenje aerodroma stiglo je na mesto događaja nakon nekoliko minuta, mada nije jasno da li je bilo hapšenja. Prema AFP-u, nekoliko aktivista odbilo je da se spusti sa aviona nakon što im je naređeno.

Kurir.rs / RT, Foto: Profimedia / Alain JOCARD / AFP