Foto: MUP Srbije, Starsport

ISTRAGA

KAKO JE POLICIJA PRONAŠLA UŽASNE SNIMKE UBISTAVA VELJINOG KLANA! Pomoću SPECIJALNIH SPRAVA otključali 44 telefona!

Stru­č­nja­ci uspe­li da de­ši­fru­ju za­šti­će­ne mo­bi­l­ne Be­li­vu­ko­vog kla­na i da pseu­do­ni­me iza ko­jih su se kri­li po­ve­žu s konkretnim oso­ba­ma

Crna Hronika

Policija je od pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića oduzela ukupno 44 telefona s aplikacijom Skaj, preko koje su kriminalci razmenjivali snimke i slike mučenja, egzekucija i sakaćenja žrtava.

Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je, gostujući na TV Prva, da su istražitelji uspeli da dekodiraju zaplenjene telefone, u kojima su nađeni brojni dokazi o brutalnim zločinima.

Holandske kartice

- Ti telefoni su kodirani i u njima su nađeni mnogi dokazi o krivičnim delima. Za neke smo znali da su ih oni počinili, a za neke smo tek sad otkrili da su njihovo delo - rekao je Vulin i objasnio:

- Telefoni su podržavali samo inostrane operatere, mahom iz Holandije. Upravo iz tog razloga bilo je nemoguće kontrolisati, pratiti, kao ni ući u trag ovim telefonima. Telefonu se može ući u trag jedino ako se dođe u njegov fizički posed. Kartice naših operatera nisu funkcionisale u ovim telefonima.

foto: Printscreen

Pripadnici najmonstruoznijeg klana, prema rečima ministra, međusobno su razmenjivali jezive snimke i fotografije, a minimalni deo tog materijala prikazan je javnosti u subotu na konferenciji za medije, održanoj nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Svrha užasnih snimaka i fotografija koje su pripadnici klana razmenjivali između sebe i slali protivnicima bila je zastrašivanje - istakao je Vulin i dodao da je ovde reč o „neljudima i bolesnicima, koji nikada više ne smeju da izađu na ulicu i da se umešaju u normalan svet“.

Sumnjalo se da je na prikazanim slikama unakaženih tela navijač Crvene zvezde iz Koteža Zdravko Radojević, ali je njegova porodica za Kurir to demantovala jer se na slici jasno vidi tetovaža, koju on nije imao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na pomenutoj konferenciji da će u roku od dva dana biti saopštena nova saznanja, jer su pozajmljene sprave kojima se otkrivaju novi dokazi. Kako je rekao, pomoću tih sprava se došlo do saznanja o kojima niko nije mogao ni da sanja.

foto: Printscreen

Svi imaju šifre

Kako Kurir nezvanično saznaje, sprava o kojoj je predsednik govorio zapravo je oprema koja sadrži specijalne softvere pomoću kojih mogu da se otvore takozvane komore, u kojima su zabeležene informacije koje su razmenjivane putem tog telefona. - Ti softveri mogu da spoje podatke koji su brisani i da praktično vrate obrisani sadržaj. Reč je o izuzetno skupoj opremi, koju poseduje svega nekoliko zemalja u svetu - objašnjava izvor.

foto: Printscreen

Podsetimo, aplikacija Skaj nije dostupna svima na tržištu, ali nije ni zabranjena. Njeno korišćenje se plaća, a svaki korisnik ima svoju šifru pomoću koje se povezuje s drugim korisnikom, koji takođe koristi ličnu šifru. - Naši istražitelji i stručnjaci su uspeli da provale sve šifre pripadnika klana i da svaki pojedinačni pseudomim iz aplikacije Skaj poveže s konkretnom osobom - kaže izvor i dodaje da su kriminalci bili ubeđeni da policija ne može da uđe u trag sadržaju koji su razmenjivali preko Skaja, jer se on nakon slanja trajno uništava.

foto: Dado Đilas

Surovo Uzori im džihadisti

Otkad je uhapšena kriminalna organizacija Veljka Belivuka, iz dana u dan se pojavljuju nove informacije o grozotama koje je ovaj klan činio svojim žrtvama. - Fotografije koje su objavljene uznemirile su javnost. Na jednoj je trup sa odsečenom glavom, na drugoj je odsečena glava, a na trećoj fotografiji je nago telo ubijenog muškarca sa brojnim povredama i ranama koje su najverovatnije nastale usled mučenja. Poznavaoci prilika ističu da su pripadnici ove grupe, sudeći po načinu izvršenja ubistava, koristili metode džihadista Islamske države - kaže naš sagovornik.

Prikupljeni dokazi za četiri ubistva

Goran Veličković Goksi

Vođa navijača jedne Partizanove frakcije nestao je 3. avgusta 2020. Njegov nestanak prijavila je supruga dva dana kasnije, objašnjavajući da je rekao da ide da se nađe s drugom. Poslednji put viđen je u Višegradskoj ulici u Beogradu. Istragom je utvrđeno da je Goksi otet i odveden u vikendicu u Ritopeku, gde je pet dana zverski mučen, nakon čega je ubijen i odsečena mu je glava. Njegovo telo potom je uništeno kiselinom.

Zdravko Radivojević

Navijač Crvene zvezde iz Koteža, koji je nestao u 10. novembra prošle godine, ubijen je u vikendici u Ritopeku, sumnjaju istražitelji. On je takođe pre smrti mučen, a delovi tela su uništeni kiselinom. Kako je Kurir ranije pisao, navijačka grupa Principi sukobila se s Radojevićem i slala mu pretnje preko grafita, a oteli su ga tako što su ga namamili na sastanak s pričom „da će mu rešiti problem s navijačima“.

Milan Ljepoja

Nišlija, nekadašnji vođa bande „Pink Panteri“, nestao je 9. decembra 2020, kada su ga pripadnici Belivukovog klana, kako se sumnja, namamili na sastanak u Beograd. Osumnjičeni Dejan Tešić ga je odvezao do kuće u Ritopeku. Kamere su zabeležile ulazak Ljepoje u kuću, ali ne i izlazak. Sumnja se da je raskomadan, a da su delovi tela uništeni. Sukob s Ljepojom izbio je, navodno, jer je on okupljao ekipu i nameravao da preuzme tržište Niša.

Jovo Kecman

Fitnes-trener iz Beograda, koji je nestao 24. septembra 2020, izašao je iz kuće govoreći porodici da ide da se nađe s drugom u Malom Mokrom Lugu. Sa sobom nije poneo telefon, ali jeste 16.000 evra. Prema ranijem pisanju Kurira, policija je našla DNK nestalog Kecmana u jednoj od Belivukovih štek vikendica. Zanimljivo je da je Kecman svojevremeno bio trener manekenki Dejani Živković, bivšoj nevenčanoj supruzi Jovana Vukotića.

Ekipa Kurira

Foto: Privatna arhiva