Foto: Ana Paunković, Ilustracija

treće osnovno tužilaštvo

TURCI VEĆ POSLATI NA IZDRŽAVANJE KAZNE: Istražuje se ko je stranim državljanima prodao falsifikovane PCR testove

Crna Hronika

Prema nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policija utvrđuje identitet osoba koje su izdavale falsifikovane PCR testove, a za koja postoje osnovi sumnje da su turski državljani.

Falsifikovani PCR testovi mahom su izdavani državljanima Turske koji su procesuirani u prethodnom periodu, a otkriveni su prilikom pokušaja da se ukrcaju na avione za Tursku na beogradskom aerodromu.

U protekle dve sedmice pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom procesuirano je 36 državljana Turske i jedna državljanka Indije zbog posedovanja lažnih PCR testova, a sada se radi na otkrivanju osoba koje su ih izradile.

- Prvih 15 državlja Turske i jedna Indijka uhapšeni su 25. februara zbog pokazivanja falsifikovanih potvrda o rezultatu testiranja na virus korona izdatih od strane Instituta za javno zdravlje "Dr Milovan Milovanović Batut" - saopštilo je tužilaštvo.

Nakon što su saslušani, sud im je na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana.

Do sada je osam turskih državljana pravosnažno osuđeno na kazne zatvora u trajanju od 30 dana dok su sa preostalim osumnjičenima zaključeni sporazumi o priznanju krivičnog dela. Sudu je predloženo da ih osudi na istu kaznu zatvora.

Još trojica turskih državljana uhapšena su 1. marta zbog istog krivičnog dela, a kojima je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana.

U pritvoru od 30 dana je od pre tri dana još 18 državljana Turske iz istih razloga.

(Kurir.rs/Tanjug)