Foto: EPA / MARC ISRAEL SELLEM / POOL

neverovatno

LAŽNI JEVREJI BI MOGLI DA PREPLAVE IZRAEL: Ovoj reformi se oštro suprostavlja premijer Netanijahu!

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu prezentovao je u utorak nedavnu odluku Vrhovnog suda kojom se od vlade traži da prizna reformske i konzervativne konverzije izvršene u Izraelu: To bi moglo dovesti do toga da zemlju "preplave" "lažni" jevrejski obraćenici iz Afrike.

Planeta
> 15:49h

Netanijahuova izjava data u intervjuu reporteru Jerusalem Post-a Lahavu Harkovu, usledila je otprilike nedelju dana nakon što je sudskom presudom ponovo započeta bitka oko jevrejske konverzije između liberalnih Izraelaca i Netanijahu-ovih Čaredi-ja, ili ultra-pravoslavnih saveznika.

Ti saveznici ne žele da nepravoslavni lideri imaju kontrolu nad tim ko je priznat kao Jevrej u Izraelu; liberalni izraelski aktivisti kažu da je prijeko potrebna promena. Presuda Vrhovnog suda, iako je podržavaju nepravoslavni lideri u Izraelu i širom sveta, uskog je opsega: odnosi se samo na Jevreje koji su se preobratili pod nepravoslavno pokroviteljstvo u granicama Izraela, što obuhvata mali broj ljudi. Ipak, Čaredijevi političari i lideri su se protivili tome, dok je jedna Čaredi stranka u reklamnoj kampanji implicirala da će Reformski pokret pse pretvoriti u judaizam.

Otpor vlastima vezuje se za još jedno političko pitanje u Izraelu: status afričkih azilanata u Izraelu, kojih ima oko 30.000 stanovnika.

Jedna Čaredi-jeva stranka, Shas, objavila je prošle nedelje objavu na Fejsbuku u kojoj se pojavljuju afrički azilanti. Post je tvrdio bez dokaza da će "hiljade infiltratora i stranih radnika postati Jevreji preobraćenjem".

Netanijahu je ponovio tu tvrdnju u utorak. Sugerisao je da bi sudska odluka mogla da dozvoli afričkim tražiocima azila da iskoriste izraelski Zakon o povratku, koji svakom Jevreju koji se prijavi dodeljuje automatsko državljanstvo.

"Pravo pitanje koje imamo je [kako] sprečiti lažne konvertite koje bi mogli ući u zemlju", rekao je on u intervjuu, koji je emitovao Međunarodni salon u Tel Avivu. "Znate, mnogi ljudi žele da dođu u Izrael. U stvari, postavio sam ogradu, oni je zovu zidom, ali sprečio sam da Izrael bude pregažen, koji je jedina zemlja prvog sveta do koje možete stići pešice iz Afrike. Ovde bismo već imali milion ilegalnih migranata iz Afrike, a jevrejska država bi propala ".

Netanijahu je mislio na izgradnju ograde pre nekoliko godina duž izraelske južne granice, koja je u suštini zaustavila priliv desetina hiljada afričkih azilanata koji su stigli u Izrael prethodnih godina.

Nema dokaza da je bilo koji značajan broj nejevrejskih Afrikanaca koji žive u Izraelu pokušao da pređe u judaizam ili je pokušao da dobije državljanstvo preobraćenjem. U nedelju je rabin Gilad Kariv, vođa reforme, koji se kandidovao za izraelski parlament sa Laburističkom strankom, napisao na Fejsbuku da "Konzervativni i reformski pokreti u Izraelu pretvaraju samo one koji imaju rezidencijalni status. Ne radni migranti. Ne azilanti. Ne turisti ".

Ali kada je Harkov pitao Netaniahu-a da li je zabrinut zbog mogućnosti da Afrikanci dođu u Izrael i preobrate se da bi dobili državljanstvo, rekao je, "Ne samo odatle, možete ga dobiti od celog sveta."

"Možemo rešiti problem konverzije za sve tokove i sve konfesije u judaizmu, ali takođe moramo zaštititi granice Izraela kako nas ne bi pregazili", rekao je. "I mislim da možemo pronaći ravnotežu između njih dvoje."

Netaniahu je takođe rekao da su nepravoslavni Jevreji izvan Izraela dobrodošli u imigraciju.

Tražioci azila, uglavnom iz Eritreje i Sudana, kažu da su bežali od ratnih i represivnih režima i da su tražili sigurno utočište u Izraelu. Netanijahuova vlada je, međutim, tvrdila da su to ekonomski migranti koji su u Izrael došli tražeći posao. Vlada je odbila da prizna veliku većinu njih kao izbeglice i zvanično ih naziva "infiltratorima". Nastojalo je da ih deportuje ili podstakne da dobrovoljno napuste zemlju.

Izrael je godinama slao hiljade afričkih tražilaca azila da žive u logoru na egipatskoj granici. Izrael je zatvorio kamp 2018. godine.

Kurir.rs/Times of Israel