Foto: AP

ludilo

ZLATO IZ GRAĐANSKOG RATA KOMPROMITOVALO FBI: Tragači im dojavili lokaciju, posle kopanja im se agenti nisu javili

FBI se pridružio vekovnoj potrazi za blagom za koje se mislilo da će biti sačuvano u Pensilvaniji, SAD, nakon što je izgubljeno ili ukradeno u bici kod Getisburga 1863. godine.

Planeta

Ogroman je sukob izbio oko potrage za zlatom za koje se smatra da vredi 520 miliona dolara jel starla legenta tvrdi da je zlato zakopano u SAD.

Zlato, za koje se smatra da je izgubljeno ili ukradeno tokom bitke za Getisburg u američkom građanskom ratu, godinama je sputavalo američke lovce na glave.

Legenda kaže da je plen odvožen u američku kovnicu novca u Filadelfiju 1863. godine konjima i kolima kada je nestao.

Priča je decenijama inspirisala lovce na glave da traže izgubljeni plen, ali do sada ništa nije otkriveno.

Ali novoobjavljeni vladini dokumenti pokazuju da se FBI pridružio potrazi ispod radara.

Biro je izvršio tajno kopanje zemljišta na 200 kilometara od Pitsburga pre tri godine - ali tvrdi da od toga ništa nije proizašlo.

Otkriće je prouzrokovalo sukob između Biroa i dvojca lovaca na zlato.

Denis i Kem Parada iz kompanije Finders Keepers tvrde da su FBI javili o komadu zemlje 2018. godine kada su njihovi detektori metala postavljeni u tom području.

Nadali su se da će njihove informacije odvesti agente do skrivenog plena i obezbediti naknadu pronalazača za njihovu pomoć.

Sada je par tužili FBI zbog pristupa 2.400 stranica dokumenata kako bi saznali više o tajnom kopanju.

Prema porodičnom advokatu Vilijamu Klaku, FBI je Paradasima rekao da je sonda tog područja sugerisala da negde na lokaciji postoji „velika metalna masa“ koja bi mogla biti zlato.

Nakon što je FBI iskopao, lovci na glave vratili su se na lokaciju, nazvanu Dents Ran, ali ovog puta tvrde da nije bilo dokaza o blagu.

Govoreći za ABC vesti, Vilijam Klak je rekao: "Sve je pronašlo zlato na potpuno istoj lokaciji. Mamljivo je što kažu da nisu ništa pronašli", On je dodao: "Tamo su imali 50 agenata. Imamo svedoke da su bili tamo cele noći sa oklopnim automobilima."

Portparol FBI-a insistirao je da nikada nije pronađeno blago i rekao da agencija "nedvosmisleno odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje ili spekulacije".

Kurir.rs/Daily Star