Foto: Profimedia

obratite pažnju

KOLIKO ČESTO ČISTITE MAŠINU ZA VEŠ? Počnite to da radite učestalije jer joj tako produžavate RADNI VEK!

Žena

Pranje odeće se uvek visoko kotira na listi kućnih poslova i obaveza. Međutim, na toj listi se retko sreće čišćenje same veš mašine. Koliko često čistite svoju mašinu za veš?

U domaćinstvu postoje mesta koja redovno čistimo, peremo i brišemo. Ali, postoje i neke stvari koje često nisu na našem rasporedu čišćenja ili koje jednostavno zaboravimo, upravo poput mašine za veš. U krajnjoj liniji, to je alat kojim naš veš i odeću održavamo čistim i mirisnim. Međutim, kako bi nesmetano radila i nju treba temeljito očistiti.

foto: Profimedia

Da bi mašina radila kako treba i da bi dugo trajala, a veš uvek lepo opran i svež, treba da se čisti bar jewdnom mesečno. U suprotnom, ostaci deterdženta i omekšivača mogu ostati iza pranja, dlake i kosa mogu se nakupiti oko bubnja ili se creva mogu začepiti od kamenca. Ako često perete rublje na niskim temperaturama, rizikujete i stvaranje bakterija koje uzrokuju neugodne mirise.

foto: Profimedia

Za čišćenje mašine za veš nije uvek potrebno kupovati skupa i posebna sredstva za čišćenje, mogu da pomognu i i jednostavni „preparati“ iz kućne radinosti poput sode bikarbone ili sirćeta. Na primer, stavi se 50 grama sode bikarbone u odeljak za deterdžent i pusti da prolazi kroz ciklus pranja na najmanje 60 stepeni. Sa druge strane, odeljak za deterdžent se može očistiti sa malo sirćeta, a za prednju stranu veš mašine i gume dovoljno je ako ih redovno brišete vlažnom krpom.

foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./Miss7)

BONUS VIDEO: