Ukinut crtani

PEPE LE TVOR, HEROJ ILI ZLOČINAC? Evo šta kažu Beograđani o crtaćima nekad i sad! (ANKETA KURIR TELEVIZIJE)

Beograd
> 20:00h

Nasilje u svakodnevnom životu, u komunikaciji, seksualno zlostavljanje - razlozi se danas, čini se, sve više traže u činjenici - na kojim ste crtanim filmovima odrasli. Tako je, u najnovijem globalnom potezu, jednostavno ukinut ćuveni crtać "Pepe Le Tvor", koji - kako je obrazložio jedan američki kolumnista - podstiče seksualno zlostavljanje i silovanje. Ovaj čuveni "crtani ljubavnik" ukinut je u svim formama, a neće se pojaviti ni u novom nastavku filma "Svemirski basket".

Ova odluka dočekana je burno od strane celokupne javnosti, te se već danima po Internetu vode pravi ratovi - da li su naši junaci iz detinjstva heroji ili zločinci?

Crtani filmovi uz koje smo odrastali najednom su postali štetni. Petar Pan diskriminiše domorodačko stanovništvo, Uspavana lepotica normalizuje stav da muškarci poseduju žensko telo, a Maša je nestašna devojčica koja daje loš primer deci. Pepe le tvor je poslednji u nizu slučajeva koji je preko noći od komičnog junaka poslao seksualni napasnik.

Sociolozi smatraju da određeni događaji, poput navedenih prate vreme u kojima se oni odvijaju.

- Svi drugi Diznijevi likovi, mogli bi sa današnje tačke gledišta da budu antiekološki, rasistički ili kakvi god, ali se to rešava jednostavno jednim objašnjenjem kada je ovaj crtani film pravljen , u to doba takve stvari nisu smatrane negativnim - kaže Zorica Mršević, sociolog.

Sa druge strane, građani su stava da su crtaći koje su gledale njihove generacije manje nasilni i diskriminatorski nego oni koji gledaju današnja deca.

Razvijanje stereotipa kod dece koje kasnije mogu da ispolje, nije nužno vezano za sadržaj koji im se prikazuje u crtaćima, video igrama ili stripovima već porodica treba da bude ta koja će deci da odredi sadržaj.

- U prilog tome govore istraživanja da struktura porodice iz koje dete potiče igra značajnu ulogu pored naravno strukture ličnosti deteta. Dakle mora da postoje neke predispozicije, odnosno neki faktori koji će potkrepiti takvo ponašanje. Mi znamo da dete uči po modelu i to je ono što je najvažnije. Model su roditelji i staratelji - kaže Bojana Grbović psiholog. Ako gledamo da u određenom tekstu, filmu ili crtaću nađemo stereotipe sigurno ćemo ih naći. Deca će se sa takvim stvarima sigurno susretati i van virtuelnog sveta. Samo ih treba pustiti da odrastu u zdravoj okolini okruženi ljubavlju, pažnjom i razumevanjem.

U video snimku pogledajte šta su Beograđani rekli o junacima našeg detinjstva.