Foto: Printscreen YT

osiromašeno tržište rada

DOKTORI NAUKA I MAGISTRI BEZ POSLA Na birou rada u Crnoj Gori više od 4.500 nezaposlenih sa fakultetskim obrazovanjem

Na evidenciji crnogorskog Zavoda za zapošljavanje je na kraju februara 2021. godine bilo 4.548 građana sa fakultetskim obrazovanjem, pri čemu je bez posla bio i 331 magistar, ali i 18 doktora nauka, piše podgorički Dan.

Crna Gora

Kao i u ukupnoj statistici, žene čine većinu među visokoobrazovanim nezaposlenima. Na evidenciji je, naime, bilo 2.886 žena sa fakultetskom diplomom, kao i 187 sa magistarskom titulom i sedam sa zvanjem doktora nauka.

Članovi skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, koji su pristali da daju izjave, poručuju da Crna Gora mora da rešava problem nezaposlenosti koji je eskalirao i ozbiljno zabrinjava, navodi list.

"Taj trend u Crnoj Gori postoji već duže vreme, tržište rada je osiromašeno, ljudi nemaju mogućnost da se profesionalno ostvare, a tu je i problem rada na crno, jer su mnogi zbog egzistencije prinuđeni da prihvataju poslove koji su minimalno plaćeni i uz to bez osiguranja", kaže Maja Vukićević (DF), član Odbora za rad.

U opoziciji smatraju da su podaci Zavoda za zapošljavanje upozoravajući, a član Odbora za rad Boris Mugoša (SD) ocenjuje da ogroman procenat sive ekonomije, koji po nekim procenama iznosi i do 30 odsto BDP-a, govori o važnosti insistiranja na strukturnim reformama.

"Pokazalo se da dugoročno održivu ekonomiju ne možemo dominantno da gradimo samo na tzv. ekonomiji sunca i snega (turizmu), nego da moramo valorizovati i brojne druge resurse kojima raspolažemo, a tu pre svega mislim na sever Crne Gore", izjavio je on.

Dodao je da to ne znači da treba suzbijati razvoj turizma i sve njegove benefite, jer je to, kaže, zaista ogroman resurs kojim Crna Gora raspolaže i koji omogućava značajne prihode i prostor za zapošljavanje velikog broja domaće radne snage, već da je potrebno da fokus bude na visokokvalifikovanim pozicijama u turističkoj privredi.

Kurir.rs/Tanjug