Foto: Dado Đilas

POSLE NAJNOVIJIH MERA

RELIĆ ZA KURIR Ugostitelji će izdržati još 10-14 dana, a onda mogući protesti! Svaki klub duguje za poreze i struju po 80.000 evra

Društvo
> 15:42h

Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Beograda kaže za Kurir da će ugostitelji izudržati još maksimalno dve nedelje, a posle toga ne garantuje da neće biti protesta zbog mera kriznog štaba.

- Odgovorni smo, poštujemo živote naših gostiju i borbu doktora, tako da u narednih 10-14 dana sigurno neće biti protesta, a za posle ne mogu da garantujem, jer mi udruženi ugostitelji Srbije, kao i event industrija Srbije, odluke donosimo glasanjem, a većina je u ovom trenutku za protest - kaže za Kurir Relić.

On ističe da noćni barovi i klubovi ne rade već 12 meseci tako da su najnovije mere samo produžetak agonije "u kojoj je dozvoljeno mnogo toga, počevši od tržnih centara, skijališta, pa prećutnih dozvola za rad pojedinim lokalima, gradskog saobraćaja, obdaništa, škola..., a sve se lomi na leđima ugostitelja koji ne rade ili rade sa 20% kapaciteta".

foto: Marina Lopičić

- Gledajući iz ugla zdravlja nacije, mi podržavamo ove mere, ako treba i "lokdaun", ali tražimo hitnu i direktnu pomoć ugostiteljstvu, a pre svega onim najoštećenijim - noćnim klublvima i barovima kao i "ivent" industriji, jer samo te dve grupacije od potpuno zabranjenih nisu dobile ni jednog dinara pomoći. Neverovatno, zar ne? - kaže Relić i dodaje:

- Lopta je kod ministra finansija Siniše Malog. On direktno odlučuje o našoj sudbini. Imao sam kvalitetan sastanak sa premijerkom Anom Brnabic 27. januara, odmah sutradan zakazan mi je i sastanak u ministartsvu finansija. Predao sam zahteve o kojima sam razgovarao sa premijerkom, ali evo ni 45 dana kasnije nismo dobili iz ministarstva finansija.

U ugostiteljstvu u Beogradu je, kako navodi, bilo 60.000 ljudi, a prema poslednjim informacijama nema ih više od 48.000 - a to je 48.000 ugroženih porodica, a biće ih još, nažalost, i to jako brzo.

- Prosečan klub duguje državi, koja mu je zabranila rad, za lokalne takse, poreze, struju i doprinose za radnike koji ne rade, oko 80.000 evra po objektu. Restorani rade sa 20% kapaciteta jer nema poente poslovati do 20h, nema večere, a mi živimo od večere. Kafići su, takođe, u gubitku, nemam tačne podatke, ali oni možda i mogu da opstanu jer su nešto manji troškovi, ali minus je svima zagarantovan - ističe Relić. (Kurir.rs/J.S.S.)