Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

da ne bude propusta

NE ŽELE DA SE SRBIMA PONOVI PROŠLO LETO! Apel ugostitelja sa Tasosa grčkim vlastima, TRAŽE REŠENJE ZA OTVARANJE GRANICA

Turističke organizacije na Tasosu obratile su se u otvorenom pismu nadležnim ministarstvima Grčke i zatražile da se prošlogodišnje greške i propusti u vezi sa otvaranjem turističke sezone i granica ne ponove i ove godine jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice po sve zaposlene u turizmu na Tasosu.

Društvo
> 22:47h

Pritom su posebno zahtevale da se ne ponovi situacija kao sa Srbima prošlog leta. Kako stoji u otvorenom pismu turističkih organizacija sa Tasosa, tokom prošle godine mogle su samo da utvrde niz grešaka i propusta u vezi sa otvaranjem granica i turizmom.

- Ova situacija stvara probleme i dolazećim gostima i ugostiteljima, kao i hotelima i ostalim smeštajnim objektima i kompanijama ne samo na Tasosu nego na severu Grčke uopšte. Slika koju smo prošle godine ponudili klijentima nije primerena zemlji koja je, s jedne strane, stekla veliku reputaciju u ugostiteljstvu, a istovremeno je turizam odabrala kao najvažniju privrednu granu – piše u pismu.

Pošto su prošlogodišnja sećanja sveža turističke organizacije sa Tasosa traže, kako kažu, da se nađe rešenje u otvaranju granica za najbolju i najefikasniju uslugu svih potencijalnih turista pošto se očekuje da ih ove godine bude više nego lane.

Takođe, od nadležnih ministarstava turističke organizacije na Tasosu zahtevaju saradnju posebno u pogledu informisanja susednih država i grčkih ambasada u tim zemljama da bi se, kako kažu, izbegao tužni fenomen poput onog sa Srbima prošle godine.

Zbog toga, smatraju turistički radnici Grčke, potrebno je posetioce snabdeti brzim servisnim informacijama o uslovima koje treba da ispune. Kako ističu, više od 90 odsto stanovnika Tasosa živi od prihoda od turizma i nema mesta za još jednu katastrofalnu godinu.

- Moramo izbeći rizik od nekontrolisane eskalacije problema – kažu turističke organizacije sa Tasosa i dodaju da podržavaju borbu protiv Covida 19, ali i smatraju veoma važnim da se prijem, boravak i odlazak turista odvijaju bez ikakvih specifičnosti, ali u okviru poštovanja pravila zdravstvene zaštite.

Kurir.rs/Blic