Foto: Printscreen YT

Haos

BOŠNJAČKA DIJASPORA U KANADI UDARILA NA AMBASADORA BIH: Kad je spomenuo da treba ukinuti visokog predstavnika usledio je haos

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav na udaru bošnjačke dijaspore zbog stava da Bih više nije potreban visoki predstavnik.

Bosna i Hercegovina

Na meti napada se našao, kako kaže, nakon što je redstavnike kanadske vlade upoznao sa činjenicom da u BiH ne postoji konsenzus u vezi sa daljim postojanjem OHR-a.

"To nije moj lični stav, nego činjenice koje su takve kakve jesu i one se očigledno ne dopadaju pojedincima i organizacijama koji su u prošlosti navikli da se spoljna politika BiH kreira samo u interesu jednog naroda", rekao je Milisav za banjalučki Glas Srpske.

On kaže da ne vidi ništa sporno u izjavama i stavovima koje je preneo kanadskoj strani na sastanku, povodom najave da će Kanada predložiti Džozefa Ingrama kao svog kandidata na funkciju Visokog predstavnika u BiH.

Milisav je ocenio da je paradoksalno to što njegovi stavovi "promovišu i idu u prilog samostalnosti, nezavisnosti i suverenosti BiH, kao i njenom evropskom putu, odnosno sve ono za šta se navodno zalažu oni koji ga napadaju i kritikuju".

"Ovo nije prvi put da sam na meti kritika, pa i pretnji i uvreda ekstremističkih organizacija i pojedinaca, ali to doživljavam kao deo posla i odgovornosti pozicije za koju sam dobio poverenje da obavljam", rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje ove i sličnih organizacija stvara lošu sliku o BiH u Kanadi i svetu i deluje ka produbljivanju nepoverenja i razgradnji BiH.

Organizacija "Institut za istraživanje genocida" iz Kanade pisala je članovima Predsedništva BiH i ministarki inostranih poslova u Savetu ministara BiH zbog navodnog "antibosanskog i antiustavnog delovanja ambasadora Milisava", zahtevajući od njih da protiv ambasadora pokrenu disciplinski postupak.

Ova organizaciju, kako navodi Glas Srpske, poznata je po zastupanju ideje o unitarnoj BiH i stavovima sličnim SDA, a u pismu su podsetili i na činjenicu da 11. jula prošle godine na 25. godišnjicu zločina u Srebrenici na Ambasadi u Kanadi zastave nisu bile spuštene na pola koplja.

Kurir.rs/Tanjug